Consell de Ministres
Sánchez llança la batalla contra la sequera per neutralitzar el creixent descontentament territorial
Opta per actuar ja amb ajuts als agricultors i als ramaders per frenar el malestar a les conques del Guadalquivir, Guadiana i les interiors de Catalunya
Un nou salvavides a les comunitats a punt de començar la campanya de les eleccions autonòmiques i municipals del 28 de maig. Perquè l’evident problema de sequera que pateix Espanya no enterboleixi els pròxims 17 dies i els candidats socialistes, sobretot a Andalusia, Extremadura i Catalunya, puguin afrontar el creixent malestar d’agricultors i guanyadors. Un Consell de Ministres Extraordinari aquest dijous aprovarà un «conjunt de mesures» per afrontar les conseqüències de la falta d’aigua, en les quals feia temps que el Govern treballava.
El 20 d’abril es va reunir la Taula de la Sequera i ja es va avançar que es preparava un nou paquet d’ajudes al sector agrari i ramader davant l’evidència que el país viu una situació excepcional perquè els embassaments estan al 50% de la seva capacitat i aquest any ha plogut entorn d’un 20% menys, cosa que aboca a la ruïna les explotacions petites o decaràcter familiar. La incidència més gran es produeix a les conques del Guadalquivir, Guadiana i les interiors de Catalunya.
L’Executiu havia d’actuar, però ha decidit fer-ho a les portes de la campanya i amb una reunió extraordinària per situar tot el focus sobre la cascada de decisions d’aquest dijous, dirigides a «obres d’emergència» i a «compensacions econòmiques a agricultors i ramaders». Al PSOE s’espolsen les crítiques d’electoralistes que acompanyen també tots els seus últims anuncis sobre vivenda i asseguren que, malgrat les eleccions, els correspon «governar». No és una qüestió de «vots»,asseguren fonts del partit, sinó que hi ha necessitats que s’han de cobrir «de manera urgent» perquè «queden mesos molt durs».
Candidats amb més ‘armes polítiques'
Però, tot i que això sigui així, altres fonts del PSOE reconeixen que l’anunci d’ajudes contra la sequera facilitarà que els seus presidents, alcaldes o candidats puguin afrontar les queixes del sector als seus municipis sobretot als territoris més afectats. L’Executiu podria haver esperat també a dimarts però, presumiblement, el Govern podria tenir una altra mesura en cartera aquell dia. L’elecció que sigui avui, abans de l’inici oficial de la campanya, a les 0.00 hores, esquiva a més el risc de sanció de la Junta Electoral. La normativa s’endureix les dues setmanes prèvies a la cita amb les urnes, però aquest òrgan, en els comicis de l’abril del 2019, ja va rebutjar les queixes del PP i de Ciutadans contra els denominats ‘vens socials', tot i que en aquell moment es tractava de la precampanya.
La reserva hídrica espanyola està actualment al 48,9% de la seva capacitat total, un dels nivells més baixos des de 1995. El mes passat va ser especialment dolent. Segons el balanç de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), va ser l’abril més càlid des del 1961, quan va començar la sèrie històrica, i només va ploure el 22% dels valors normals aquell mes. Però la situació, temen al Ministeri per a la Transició Ecològica, serà molt pitjor després de l’estiu, llevat que hi hagi una tardor plujosa.
Notícies relacionadesFa un any, a mitjans de març, el Govern ja va aprovar un decret que contenia mesures com l’ajornament de quotes de la Seguretat Social per als agricultors, la reducció del nombre de peonades, reduccions fiscals i rebaixes de les tarifes d’aigua. El nou instrument que serà aprovat demà seguirà la mateixa estela, expliquen a l’Executiu.
Qüestió electoral
La sequera s’ha convertit en un dels grans assumptes en aquesta precampanya. Sobretot, arran de la polèmica proposició de llei que el PP ha registrat al Parlament d’Andalusia sobre el parc de Doñana, el principal aiguamoll d’Europa, per legalitzar regadius irregulars, una iniciativa molt criticada tant pel Govern central com per la mateixa Comissió Europea, que ha arribat a amenaçar amb sancions la Junta d’aquesta comunitat, presidida per Juan Manuel Moreno. A la Moncloa i a Ferraz de seguida van detectar que podien rendibilitzar aquesta decisió de Moreno perquè tot Espanya coneix el valor ecològic de Doñana, tot i que mai l’hagin visitat, i perquè els seus sondejos reflecteixen que el medi ambient és una de les grans preocupacions dels ciutadans, sobretot dels més joves.
- Barcelona, protagonista La compra més gran al passeig de Gràcia des del 2017
- MOBILITAT COMPARTIDA Territori estudia tres opcions per a l’estació d’autobusos a la Diagonal
- Motociclisme Ezpeleta, el ‘senyor dels circuits’, per fi al podi
- La temporada blanc-i-blava Darder, d’ídol a "traïdor"
- Tribunals L’advocat de Rubiales el desmenteix en el cas de la Supercopa
- Crònica rosa Sexe, mentides i cintes de vídeo (a l’espanyola)
- La gran cita del cine fantàstic El megaèxit del terror coreà sacseja Sitges
- CRÍTICA L’Auditori estrena amb èxit nou so i temporada
- Teatre Apolo A la ment de Van Gogh
- Al palau de la música La ‘Carmela’ de Plensa es queda a BCN vuit anys més