Eleccions municipals 2023

Collboni promet reimpulsar la cobertura de la Ronda de Dalt els 100 primers dies de mandat

El candidat del PSC assegura que, si és alcalde, garantirà el finançament perquè estigui finalitzada en 12 anys

  • ¿Qui guanyarà les eleccions? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes

  • Els barris de la Ronda de Dalt paguen les pacificacions a Barcelona: «Cada vegada hi ha més trànsit»

  • Jaume Collboni: «Estic més preocupat pels mileuristes que pels creueristes»

  • La cobertura de la Ronda de Dalt: el desafiament urbanístic del pròxim mandat a Barcelona

Collboni promet reimpulsar la cobertura de la Ronda de Dalt els 100 primers dies de mandat

PSC

4
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Que la Ronda de Dalt, la via on més creix el flux de trànsit a Barcelona, torna a ser en l’agenda de campanya dels alcaldables de Barcelona com a desafiament urbanístic del pròxim mandat és ja una realitat. Si el candidat de Junts, Xavier Trias, va posar de nou en circulació el projecte de cobertura d’aquesta via que ja va defensar el 2015 en una entrevista a EL PERIÓDICO, ara és el del PSC, Jaume Collboni, el que a les portes de l’inici oficial de la cursa electoral ha promès que, si ell obté la vara d’alcalde, reimpulsarà aquesta cobertura durant els 100 primers dies de govern amb l’objectiu que tota l’obra estigui culminada en 12 anys. Una manera de transmetre que, per a ell, a diferència de per als Comuns, aquesta infraestructura serà prioritària.

En concret, el seu compromís en aquesta nova fase és licitar l’actualització del projecte executiu i de les obres del tram que transcorre entre l’avinguda de Jordà i l’avinguda de Vallcarca durant els tres primers mesos de mandat, a més d’assegurar que s’arremangarà per garantir que hagi pressupost per a la cobertura total, que xifra en 300 milions com a punt de partida, cosa que suposaria una mitjana de 25 milions anuals de mitjana, que assegura que el consistori pot sostenir. Tot i així, assegura que buscarà finançament extraordinari de fons europeus per a grans infraestructures.

«Vull que la Ronda torni a ser l’orgull de Barcelona i que la cobertura es converteixi en una gran oportunitat per als barris de Montbau, la Vall d’Hebron, Sant Genís, la Teixonera i la Font del Gos, que es mereixen un projecte que fa massa anys que esperen», ha sentenciat, a més de lamentar que no s’hagi prioritzat aquest projecte en els últims 12 anys. L’únic tram que s’ha cobert en aquest temps, ha insistit Collboni, ha sigut «per voluntat expressa del PSC», que va condicionar l’aprovació dels pressupostos de l’ajuntament del 2018 a aquella fase, per a la qual es van destinar 17 milions.

«Més que tapar un vial»

Segons ha defensat l’alcaldable del PSC, cobrir la Ronda és «més que tapar un vial» important de la ciutat, perquè suposa cohesionar els barris de la zona i que guanyin en tranquil·litat. «Després de 12 anys suportant el trànsit, el conjunt de la ciutat està en deute amb aquests barris», ha assegurat. Precisament, un informe recent de mobilitat de l’àrea d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona conclou que el trànsit a la Ronda de Dalt ha crescut un 8% des del 2015, al passar dels 150.000 vehicles per dia als 162.000, per la pacificació que s’ha produït principalment al centre.

De la cobertura, ha prosseguit Collboni, es beneficiarien 30.000 veïns, ja que es guanyarien 100.000 metres quadrats d’espai i l’equivalent a cinc camps de futbol de verd urbà, a més de noves inversions en l’àmbit sanitari, ja que l’Hospital de la Vall d’Hebron pretén fer el salt a l’altre costat de la Ronda amb l’edifici de consultes externes.

«Ni el va fer Trias ni l’ha fet Colau, que mai ha acceptat que la gran majoria de veïns votessin de manera aclaparadora a favor d’aquesta obra»

Jaume Collboni

Candidat del PSC a l’alcaldia de Barcelona

Collboni considera que amb la Ronda de Dalt cal seguir la mateixa estela del pacte que es va fer per a les obres de les Glòries el 2011, per la qual cosa s’ha compromès a teixir una aliança tant amb les entitats veïnals de la zona com amb la resta de grups municipals. «El projecte de la Ronda ni el va fer Trias ni l’ha fet Colau, que mai ha acceptat que la gran majoria de veïns votessin de manera aclaparadora a favor d’aquesta obra en el procés participatiu que es va fer», ha criticat.

Notícies relacionades

L’alcaldable socialista s’ha proposat fer bandera de la inversió de nou als barris, especialment els de la zona muntanya –on el PSC té bona part del seu calador de vots–, després d’anys de posar el focus al centre de la ciutat. «És hora de deixar respirar les inversions a l’Eixample i de tornar a invertir en els barris. La cobertura de la Ronda de Dalt ha de ser un punt d’inflexió perquè els barris del nord recuperin l’orgull de pertànyer a la ciutat», ha insistit junt amb la regidora d’Horta-Guinardó i número 8 de la candidatura, Rosa Alarcón.

A més d’aquesta segona fase de cobertura que s’activaria aquest mateix any amb l’objectiu d’estar acabada en vuit anys, el PSC preveu culminar el projecte amb dues fases més –entre l’avinguda de Jordà i el carrer de la Granja Vella i entre la Granja Vella i l’Harmonia– que pretén acordar amb els veïns i que es licitarien el 2025.