Després de la decisió de la JEC

El Parlament no elegirà el substitut de Laura Borràs fins després del 28M

La Mesa autoritza Antifrau a investigar la Cambra després d’una denúncia per possibles irregularitats amb les llicències d’edat

  • Similituds i diferències entre la pèrdua de l’escó de Borràs, Juvillà i Torra

  • Antifrau demana investigar el Parlament per presumptes irregularitats

El Parlament no elegirà el substitut de Laura Borràs fins després del 28M

NATÀLIA SEGURA / ACN

4
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Parlament no convocarà cap ple extraordinari per triar la nova presidència de la Cambra, després que la Junta Electoral Central hagi retirat definitivament l’escó a Laura Borràs. Amb la majoria de diputats bolcats en la campanya, que comença aquest divendres, a gairebé ningú li interessa obrir el meló del relleu, i per això la Mesa no preveu celebrar cap sessió extraordinària i ajorna el debat –i la negociació entre partits– fins després de leseleccions municipals. El pròxim ple marcat al calendari és el 30 de maig, dos dies després de la cita amb les urnes.

Després del primer avís de la JEC la setmana passada, el Parlament va decidir intentar guanyar uns dies amb la presentació d’un recurs i la petició de mesures cautelars. L’àrbitre electoral es reunirà de nou aquest dimecres i previsiblement establirà un termini de cinc dies perquè la Cambra catalana informi sobre la situació en què es troba l’escó de Borràs per donar compliment a la seva directriu, seguint els passos que ja va fer en casos anteriors, com el del diputat de la CUPPau Juvillà. En aquest punt, el Parlament podria al·legar que ha demanat mesures cautelars i guanyar encara una altra setmana més, fins a l’ordre definitiva de retirada de l’escó.

Però sigui com sigui, des d’ERC ja avisen què –una vegada rebut el requeriment final de la JEC– seguiran la «doctrina Juvillà», que va ser «defensar» la sobirania de la Cambra fins al final del procés judicial, però acabar donant de baixa el diputat. «En tenim un precedent, el camí està escrit. Farem els mateixos passos que va fer la mateixa Borràs, ni més ni menys», ha defensat Marta Vilalta en una roda de premsa on també ha assegurat que la vicepresidenta Alba Vergés no donarà «excuses ni explicarà una versió dels fets que és falsa». Durant el pols per l’escó de Juvillà, Borràs va acusar la secretària general del Parlament de donar de baixa el cupaire sense la seva autorització.

Segons la JEC, Borràs incorre en un supòsit d’«inelegibilitat sobrevinguda» perquè la llei electoral detalla que les persones condemnades per delictes contra l’Administració Pública, entre els quals hi ha el de prevaricació, són inelegibles, encara que la condemna no sigui ferma. És la situació en què es troba la líder de Junts, que ha sigut condemnada pel TSJC a 4 anys i mig de presó i a 13 anys d’inhabilitació pels delictes de falsedat documental i prevaricació. El reglament del Parlament, no obstant, no preveu la retirada de l’acta de diputat fins que s’esgoten els recursos a Espanya.

Nova presidència després de les eleccions

Amb tot, l’ordre definitiva de la JEC arribarà enmig de la campanya electoral, i per això tots els partits ja assumeixen que no hi haurà cap acord sobre la seva substitució fins després dels comicis. Així ho ha donat per fet el portaveu dels Comuns David Cid, després de la reunió de la Mesa d’aquest dimarts, i ha demanat que la presidència de la Cambra no sigui «moneda de canvi dels pactes postelectorals de les municipals». En una roda de premsa des del Parlament, ha emplaçat ERC i la CUP a «no regalar la presidència a Junts» i ha demanat una reunió amb «les forces progressistes» per «consensuar un nom».

Notícies relacionades

Els republicans, no obstant, descarten acordar la presidència amb un altre partit que no sigui Junts, a qui reclamen que s’aclareixin internament i posin sobre la taula un candidat alternatiu a Borràs. «Quan es posin d’acord en si ha de ser Marta Madrenas, Anna Erra o Aurora Madaula, serem allà», ha assegurat Vilalta, que veu la substitució de Borràs com una manera de «reconstruir» la majoria independentista després de la sortida de Junts del Govern i l’acord de pressupostos amb el PSC i els Comuns. De moment, Junts evita avançar escenaris i assegura que la pilota encara no és sobre la seva teulada.

Investigació contra el Parlament

Investigació contra el ParlamentD’altra banda, la Mesa també ha acordat aquest dimarts autoritzar l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) perquè investigui el Parlament per possibles irregularitats en les llicències d’edat i alguns processos de selecció de personal. La decisió s’ha adoptat per unanimitat després que l’OAC hagi rebut una denúncia anònima, ja que l’oficina només pot investigar òrgans estatutaris com el Parlament amb la seva autorització. De fet, la petició es va rebre oficialment la setmana passada però no ha pres una decisió fins aquest dimarts. Tècnicament, segons fonts de l’òrgan rector de la Cambra, s’ha donat el vistiplau a una actuació de versemblança, que és el pas previ a obrir una investigació, i s’ofereix màxima col·laboració i transparència.