Eleccions municipals 2023

Jaume Collboni, amb els lectors d’EL PERIÓDICO: «Estic més preocupat pels mileuristes que pels creueristes»

L’alcaldable del PSC assegura: «No pactaré la investidura ni amb Ada Colau ni amb Xavier Trias»

  • ¿Qui guanyarà les eleccions? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes

  • ¿Qui guanyarà les eleccions a Barcelona aquest 2023?

Jaume Collboni, amb els lectors d’EL PERIÓDICO: «Estic més preocupat pels mileuristes que pels creueristes»

JORDI OTIX

4
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

«Estic convençut que guanyaré les eleccions i que seré el nou alcalde de la ciutat». Amb aquesta declaració d’intencions i una moral de victòria que impregna tot el partit a cop de demoscòpia, arrenca la campanya l’alcaldable del PSC a Barcelona, Jaume Collboni. Les eleccions a la capital estan en un pam de terreny, i n’és conscient, però aquest dilluns va destil·lar optimisme en el cicle de conferències ‘Barcelona Entre Tots’ organitzat per EL PERIÓDICO al recinte modernista de Sant Pau. I tan segur està de les seves possibilitats que fins i tot va deixar clar que ell no facilitarà que siguin alcaldes els seus principals rivals per molt que s’especuli amb els possibles pactes.

«No pactaré la investidura ni amb Ada Colau ni amb Xavier Trias», ha sentenciat. Queda dit. Com queda dit també que, si no guanya, el seu paper serà el d’estar en l’oposició perquè l’únic pla dels regidors del PSC serà votar-lo a ell en la sessió d’investidura. Va reivindicar que a Barcelona toca «canvi» i que, com que tant la líder dels Comuns com el candidat de Junts ja han tingut l’oportunitat de portar la batuta a l’ajuntament, ara li toca a ell. «L’únic alcalde que seria nou de veritat seria jo», va dir deixant fora de l’equació el republicà Ernest Maragall.

En tot cas, el cop de volant que representaria Trias suposarien «regressió, retallades» i tornar a la via unilateral del procés de la mà de Carles Puigdemont i Laura Borràs. Collboni no perd cap ocasió per recordar que Junts, tot i que es vesteixi de seda, Junts es queda. El 2019, va recordar, ja va actuar per evitar que Barcelona tingués un alcalde independentista i no hi ha, per la seva banda, «penediment» per haver-ho aconseguit gràcies als vots de Manuel Valls, perquè això ha evitat un govern «bloquejat, incompetent i trencat» com el que considera que hi ha ara a la Generalitat amb Pere Aragonès al capdavant.

«Divergències» amb Colau

Tot i que també va reconèixer les «divergències» amb Colau, amb qui el PSC continua governant malgrat que l’alcaldable va decidir deixar el govern al gener. De fet, des del públic va ser interpel·lat per aquesta qüestió i va defensar que era «compatible» continuar garantint la governabilitat amb la seva sortida per poder confrontar el projecte dels Comuns. «Compartim la lluita contra la desigualtat i el canvi climàtic, però no el com. Jo crec en la suma, la integració i el diàleg, no en la imposició, el dogmatisme, el simplisme i fer les coses a cop de decret», va resumir.

Això és el que, segons la seva opinió, va passar amb la reforma de la Ronda de Sant Antoni. A preguntes de la responsable de la secció de Barcelona d’EL PERIÓDICO, Meritxell M. Pauné, va assegurar que, si és alcalde, la frenarà. Com també frenarà el pla de Colau de «repetir 22 vegades Consell de Cent» perquè a la seva agenda té recuperar 30 interiors d’illa de l’Eixample. El gran problema en aquest mandat és que «s’hagi imposat la lògica de l’urbanisme» i això hagi perjudicat la mobilitat.

«Em preocupen més els mileuristes que els creueristes»

Jaume Collboni

Alcaldable del PSC a Barcelona

En tot cas, va presumir d’haver acabat amb els bicitaxis i d’haver impedit que els patinets elèctrics de ‘sharing’ «s’escampin» per la ciutat. També va deixar clar que està a favor de la connexió del tramvia, però «quan hi hagi recursos» per fer-ho. És a dir, no es compromet que sigui en els pròxims quatre anys. I li va tocar reconèixer que la falta d’inversió i manteniment ha provocat que «esclati» Rodalies, tot i que va reivindicar l’«esforç» de l’actual Govern espanyol i el seu compromís per ser exigent en aquesta matèria hi hagi qui sigui a la Moncloa. No va faltar la pulla al Govern pel fiasco organitzatiu de les oposicions de la Generalitat.

«Sostre i feina»

Notícies relacionades

A la carpeta de turisme, va entonar el que serà un dels seus ‘leitmotiv’ de campanya: «Em preocupen més els mileuristes que els creueristes». De fet, vivenda i ocupació –«sostre i feina»– seran les dues grans carpetes del seu programa sota l’empara de l’agenda del president Pedro Sánchez. Tot i que va afirmar que Barcelona pot assumir la càrrega turística que ara té, va admetre que està «al límit» i que el model passa per regular fluxos a partir d’ofertes que promoguin un repartiment de la densitat dels visitants. «La línia és la que hem tingut aquest any: menys turistes però que gasten més», va dir advertint que el decreixement no és una opció per al seu partit.

A Collboni li va tocar despatxar les qüestions plantejades pels lectors, pels experts i també pels assistents, com la polèmica que genera la ubicació de l’estructura provisional del Mercat de l’Estrella als jardins del Baix Guinardó. La política municipal va d’això, del tu a tu amb els veïns.