Tribunals

El jutge cita a declarar com a testimoni l’exjutge Liaño per les pressions que va patir mentre defensava Bárcenas

L’exmagistrat ha demanat al jutge García Castellón que citi a declarar com a testimoni l’exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal, però també altres persones que haurien participat en els fets

El jutge cita a declarar com a testimoni l’exjutge Liaño per les pressions que va patir mentre defensava Bárcenas
2
Es llegeix en minuts

El magistrat Manuel García Castellón, que investiga a l’Audiència Nacional les activitats del comissari José Manuel Villarejo, ha citat a declarar com a testimoni el 23 de maig l’exjutge Javier Gómez de Liaño amb la intenció que relati les suposades pressions que va patir mentre defensava Luis Bárcenas en el cas Gürtel, segons han informat a ‘El Periódico de España’, del grup Prensa Ibérica, fonts jurídiques.

Aquests fets s’investiguen a la peça separada número 36 del cas Tándem o Villarejo en la qual la setmana passada van declarar com a investigats l’advocat José Luis Moreno Cela, l’empresària Mónica Gil Manzano i el també empresari Juan Ramón Díaz Moro. Aquest últim va reconèixer en la seva compareixença davant el jutge haver gravat tres converses en les quals es va parlar del presumpte assetjament de Gómez de Liaño. No obstant, va negar que conegués la finalitat de les converses, la veracitat de les quals no es va creure en cap moment.

Perjudicat

Gómez de Liaño està considerat com a perjudicat per la presumpta actuació d’un grup de persones que mirava d’impedir que l’extresorer del PP descobrís el pastís i es difongués en els mitjans de comunicació que la formació conservadora tenia una caixa b que es nodria de donacions d’empreses.

La Fiscalia Anticorrupció havia reclamat a l’instructor la compareixença de Gómez de Liaño, la representació lletrada del qual recordava en un escrit dirigit a l’Audiència Nacional que el seu client i l’advocada María Dolores Márquez de Prado ja van ser il·lícitament espiats en el marc de l’operació Kitchen per obtenir informació i documentació» confidencial.

Gómez de Liaño va defensar Bárcenas entre el 12 de juliol del 2013 i el 27 de gener del 2015, mentre que la togada Márquez de Prado va ser l’advocada de Rosalía Iglesias, dona de l’extresorer, en els casos Gürtel i papers de Bárcenas, completa l’escrit dirigit a l’Audiència Nacional.

Canvi en els seus cognoms

Per la seva banda, l’exjutge ha presentat un escrit al Jutjat Central d’Instrucció número 6 de l’Audiència Nacional en el qual demana la declaració en qualitat d’investigat de l’advocat José Aliste Martín, que segons consta en el cas de corrupció denominat Caranjuez va canviar l’ordre dels seus cognoms, per la qual cosa ara es diu José Martín Aliste.

El nom de José Aliste apareix tant en una de les gravacions realitzades per Juan Ramón Díaz Moro com a les agendes del comissari José Manuel Villarejo, que el 28 de març del 2014 va anotar, després de conversar amb l’advocat Javier Iglesias: «José Aliste Martín. Jutjat d’Instrucció 20. DP/135/2006. Amb advocat José Luis Moreno Cela. Tema Kalashov (que va portar Andreu). Es reparteixen 4 milions amb Liaño. Hi ha societats uruguaianes que van utilitzar».

Correus electrònics

Notícies relacionades

Per aquesta anotació i altres indicis, Gómez de Liaño també ha demanat la compareixença, en aquest cas com a testimonis, de l’advocat Javier Iglesias i un altre lletrat, a qui la Policia va interceptar correus electrònics que li havia enviat Villarejo, i en els quals el comissari reclamava informació sobre els suposats pagaments que el convicte rus Zakhar Kalaixov assegurava haver realitzat l’exjutge, que sempre ha negat haver cobrat a l’estranger del seu antic client.

L’última petició de declaració, també com a testimoni, és per a l’exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal, que ja va ser exonerada en el cas Kitchen. Aquesta compareixença es justifica, segons apunten les fonts consultades per aquesta redacció, perquè l’investigat Moreno Cela arriba a dir en les converses gravades que qui està «manejant el tema» és «un advocat de l’Estat, que és amic de Cospedal, que va posar ella per portar, diguem-ne, tot el lobby».