Sessió de control

Aragonès fa autocrítica pel caos de les oposicions davant les peticions de dimissió a Vilagrà

El president replica les crítiques d’Illa sobre els exàmens de dissabte esgrimint les incidències freqüents a Rodalies

  • La Generalitat demana perdó pel fiasco de les oposicions

  • Renfe, l’arma d’ERC contra el PSC

Aragonès fa autocrítica pel caos de les oposicions davant les peticions de dimissió a Vilagrà

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Pere Aragonès ha fet, aquest dimecres al Parlament, un acte de contrició i autocrítica pel fiasco del procés de macrooposicions celebrat dissabte passat. En línia amb el que han expressat els consellers, el president ha fet seva la petició de disculpes i el reconeixement que un episodi així no és acceptable, i ha posat tot l’èmfasi a asseverar que del que es tracta és de buscar solucions per als 13.000 inscrits en aquestes oposicions. I si Aragonès ha remarcat en la sessió de control de la Cambra catalana la recerca de respostes és perquè la resta de l’hemicicle ha exigit el cap de la responsable política màxima, és a dir, de Laura Vilagrà, consellera de Presidència i dona forta d’Aragonès, per la taula de la qual passen tots els afers clau de l’Executiu.

De fet, no ha sigut l’únic ‘mea culpa’ que ha entonat Aragonès. En resposta a Jéssica Albiach (dels Comuns) en una pregunta sobre la sequera, el president ha reconegut «haver fracassat en l’intent que la crisi hídrica no es convertís en un pim-pam-pum electoralista». Oposicions i sequera, els dos principals incendis declarats a la taula del Consell Executiu.

Sobre la sequera, Aragonès ha dit que està disposat, a canvi d’un acord que allunyi la qüestió de la dialèctica partidista, que «d’altres llueixin més que el Govern» i ha esgrimit, en la seva defensa, una vegada més, que les primeres mesures les va prendre el seu Executiu l’octubre del 2021.

Defensar atacant

I quant a les oposicions, sabent que se’n pot fer poca o nul·la defensa, Aragonès, partint d’aquest reconeixement del fiasco, ha passat a l’atac amb els altres dos principals grups del Parlament, el PSC i Junts. Als postconvergents els ha dit que «poc o gens els importen els 13.000 opositors», ja que del que es tracta és «d’atacar ERC, que és sempre el culpable de tot». El president ha acabat el seu torn –a partir de les paraules del portaveu de Junts, Albert Batet– exigint als postconvergents que no creïn una «realitat paral·lela. Van ser vostès els que van decidir anar-se’n del Govern, fins i tot ho van portar a un referèndum intern».

Oposicions ‘versus’ Rodalies

Notícies relacionades

La resposta a Salvador Illa, veient l’accelerada que ha agafat l’ofensiva pel caos ferroviari, era més que esperable. El socialista ha elevat a categoria l’incident de dissabte, és a dir, ha assegurat que el fiasco era una clara mostra de la incompetència del Govern, ja que «un Executiu que no sap organitzar unes oposicions no sembla el més indicat per dirigir un país».

Aragonès, rabent, li ha replicat que si hi ha un àmbit «en què es concentra el caos i les incidències, l’únic en què els socialistes tenen plenes competències de gestió a Catalunya, és a Renfe. I l’Estat no fa ni diu res. En l’episodi de dimarts, a Gavà, va ser la Generalitat la que va haver de reforçar el transport alternatiu al servei ferroviari. Apliqui el que proclama», ha dit el president per acabar.