Xoc institucional

El Govern urgeix Ayuso a ocupar-se de la «sanitat» i la «vivenda» en lloc de vetar ministres

Moncloa recorda que el Dos de Maig és un acte institucional, «no la festa d’aniversari» de la presidenta madrilenya

  • Ayuso impedeix a Bolaños pujar a la tribuna del Dos de Maig

  • Ayuso acusa Bolaños de «provocar»

El Govern urgeix Ayuso a ocupar-se de la «sanitat» i la «vivenda» en lloc de vetar ministres
2
Es llegeix en minuts
Marisol Hernández

El Govern no vol més embolics i llança aigua a la polèmica amb la Comunitat de Madrid després de vetar que el ministre de Presidència, Félix Bolaños, accedís a la tribuna per seguir la desfilada militar del Dos de Maig. No l’alimentarà més, malgrat les declaracions aquest matí de la presidenta Isabel Díaz Ayuso, en les quals ha acusat l’Executiu de voler «rebentar» aquesta celebració i Bolaños d’acudir a «provocar».

A Moncloa estan bastant afligits perquè a un ministre se li impedís físicament el pas perquè, recorden, és un acte institucional «no la festa d’aniversari d’Ayuso». Però creuen que les preocupacions dels espanyols transiten per altres camins que no tenen res a veure amb aquesta polèmica. Quan queda menys d’un mes per a les eleccions autonòmiques i municipals, els missatges de l’Executiu s’han centrat a transmetre i defensar la seva gestió. I el que han demanat a Ayuso és que ella es dediqui a fer el mateix.

«L’ocupació i la preocupació del 3 de maig», va dir la portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, no és un decret sobre protocol de 1983. Sinó, va afegir, les «inversions» que ha aprovat el Consell de Ministres, entre ells 1.300 milions d’euros per a Formació Professional. I en això, va demanar, hauria de centrar-se la Comunitat de Madrid, a atendre els «problemes en atenció primària de la sanitat pública, de vivenda o d’FP, ja que no tenen places públiques».

L’Executiu renuncia així a engrandir més el xoc amb la presidenta madrilenya, el comportament de la qual, asseguren a Moncloa, no ha agradat ni als seus propis companys de partit. Afirmen que a Génova «no estan gaire contents amb el que va passar ahir». I asseguren que el Govern ha actuat com ho fa sempre. En contra del que defensa la Comunitat de Madrid, que acusa Bolaños d’autoconvidar-se, afirmen que es va comunicar la seva presència «en temps i forma». De fet, destaquen que per ells tenia una cadira assignada en el primer dels actes, l’entrega de medalles. El conflicte es va produir després a l’obstruir-li l’accés a la tribuna per a la desfilada militar.

«És una qüestió de respecte institucional»

Notícies relacionades

«La Comunitat fa una invitació i el Govern decideix qui el representa», amb referència a la presència de la ministra de Defensa, Margarita Robles, i de Bolaños. «Mai ha passat això. És una qüestió de respecte institucional», remarquen fonts governamentals. «En 40 anys no hi ha hagut cap problema», va indicar la portaveu sobre el decret de 1983 que organitza la representació institucional, que el Govern entén que no es va respectar al negar al ministre de Presidència pujar a la tribuna i permetre que sí que ho fes el president del PP, Alberto Núñez Feijóo. Una vegada allà i després de ser present en l’acte previ, el protocol d’Ayuso li va haver d’assignar un lloc, expliquen en el Govern.

Rodríguez va manifestar que l’ocorregut és «inèdit» i «un pas més en la campanya del PP de deslegitimació d’aquest Govern». Més pròpia, segons la portaveu, de «partits antisistema o extremistes». «Va començar amb (Pablo) Casado segueix (Alberto Núñez) Feijóo i Ayuso sempre enmig, i això crec que sí que convé reflexionar-ho perquè quan s’ataca un govern legítim s’està atacant la democràcia», va concloure.