Dia de la Comunitat de Madrid

Ayuso limita el protagonisme de Bolaños: a primera fila dins, però sense foto en els actes d’exteriors

El ministre de Presidència resta importància a la polèmica per «artificial» i Feijóo dona suport a Ayuso

3
Es llegeix en minuts
Elena Marín
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Paloma Esteban

La Comunitat de Madrid ha optat per guardar les formes entre les quatre parets de la Reial Casa de Correus i col·locar una cadira a primera fila per al ministre de Presidència, Félix Bolaños, en l’acte del 2 de maig organitzat pel Govern regional. Però fora, en l’ofrena floral i l’acte cívic militar, on els actes són davant els ciutadans i no només en presència d’autoritats i representants públics, no hi ha hagut espai per a la cortesia, només per a Margarita Robles. Des del PP i la mateixa Comunitat, tot i que sense posar veu públicament a les crítiques, han alimentat durant aquests últims quatre dies una guerra de protocols i pel protagonisme de l’acte, però en el Govern i en el PSOE intenten ara rebaixar el nivell de decibels i frenar el protagonisme que ja té Isabel Díaz Ayuso.

Els arguments no s’han mogut de lloc en el PP. «Robles va fer una petició, el seu equip va escriure per dir que hi volia assistir i la resposta lògicament és que no hi ha problema. Però Bolaños va voler imposar la seva presència, el seu equip de protocol només va preguntar quin era el seu lloc», sense haver sigut prèviament convidat, insisteixen fonts del PP de Madrid. Per l’equip de Bolaños, en canvi, aquesta és una «polèmica artificial» que «desvia l’atenció de la festa dels madrilenys i posa l’atenció en la presidenta». 

La precedència dels ministeris

Desenes de ciutadans han xiulat Bolaños quan ha arribat a la Puerta del Sol. El ministre ha entrat a la Reial Casa de Correus acompanyat de Robles i tots dos s’han dirigit a la primera fila de la sala, on des de primera hora hi havia una de les cadires marcada amb un adhesiu amb el nom del titular de Presidència.

Faltaven encara 15 minuts per a l’inici de l’acte i han estat xerrant amb els convidats. Fonts del Ministeri de Presidència han restat importància al xoc protocol·lari, i també al fet que Bolaños no participi en la parada militar i en l’homenatge als Herois del Dos de Maig. En aquest acte civicomilitar, serà Robles la que acompanyi Ayuso i l’alcalde de la ciutat, José Luis Martínez-Almeida. Fonts de l’equip de Bolaños asseguren que és «el més normal», ja que per ordre de creació dels ministeris Defensa és més antic que Presidència.

L’oposició madrilenya

«Lliçons de protagonisme, les justes», deia Alfonso Serrano, número dos d’Ayuso, que durant aquests dies passats ha alimentat la polèmica com a secretari general del PP. En l’altre costat, l’oposició madrilenya, que en plena precampanya electoral ha anat veient com l’equip de la presidenta anava augmentant el soroll entorn de l’acte mentre en l’envit la resta dels candidats anaven quedant fora del focus el dia més important de la Comunitat i a tot just un mes de les eleccions.

«Hem estat en comunicació permanent amb Presidència», apuntaven fonts de l’entorn de Juan Lobato, que públicament ha volgut deixar clar que això no és més que «la recerca de conflictes del no-res». «¿La preocupació és si ve un ministre o un altre?», es preguntava el candidat socialista per intentar reduir la polèmica, en línia amb les paraules de Mónica García, que ha insistit que «aquesta polèmica interessa al 0% de les madrilenyes».

Lloc per a Feijóo

També a la seva arribada, Alberto Núñez Feijóo ha donat suport a la presidenta madrilenya atribuint «la falta d’institucionalitat» viscuda entorn de la festa de la Comunitat en exclusiva al Govern central: «Fa molt temps que existeix aquesta falta d’institucionalitat del Govern amb les CCAA. Estem donant per normals coses com que el president visiti una comunitat sense avisar o que els ministres visitin les comunitats i els seus presidents se n’assabentin pels diaris».

Notícies relacionades

El líder del PP, que sí que ha tingut el seu lloc en els actes del 2 de maig com a líder de l’oposició, també ha carregat contra Pedro Sánchez per ser el president «que més fons públics utilitza per fer campanya electoral». I, tot i així, ha assegurat que li sembla «bé» que l’Executiu, que ha qualificat d’«insolent», tingui «espai en aquesta festa».

Feijóo no ha dubtat a compartir un missatge mirant al 28-M: «El que és clar és que el manual de les CCAA del PP és molt diferent del del Govern central». «I em sento molt orgullós de la Comunitat de Madrid, perquè ha demostrat que reduint la pressió fiscal es pot recaptar més», ha dit.