Parlament

Una llei per ‘carregar-se’ en tres anys els 120 pisos turístics nous de Barcelona

Els comuns han registrat una proposició de llei perquè els ajuntaments puguin controlar la invasió d’apartaments de temporada

«Al mercat de la vivenda de Catalunya, per cada residència habitual n’hi ha cinc de lloguer turístic», adverteixen

Una llei per ‘carregar-se’ en tres anys els 120 pisos turístics nous de Barcelona

Jordi Otix

2
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo
Gisela Macedo

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«A ERC no li queden excuses. Amb la sortida de Junts del Govern, no pot dir que no», han afirmat contundents la presidenta d’En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, i la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme de Barcelona, Janet Sanz. Aquest dimarts han presentat conjuntament una proposició de llei al Parlament per limitar la «barbaritat» que suposa la invasió d’apartaments turístics en el conjunt de Catalunya.

La proposició de llei, ja registrada a la Cambra catalana, recull la possibilitat que la Generalitat doni eines als ajuntaments perquè els municipis «no es converteixin en parcs temàtics»; tenint en compte que la proliferació de llicències de lloguer turístic posa en risc el dret a la vivenda per als veïns i veïnes. «A Catalunya, per cada unitat de pis de residència habitual n’hi ha cinc de lloguer turístic al mercat», ha manifestat Sanz.

La proposta s’inspira en el model que ha seguit el govern d’Ada Colau des que va entrar a l’Ajuntament de Barcelona: no atorgar cap nova llicència de pis turístic i perseguir els apartaments il·legals. Això ha permès una estabilització de les xifres durant els últims vuit anys, malgrat que recentment una rebuscada escletxa legal ha fet que un jutge aprovés 120 apartaments en un mateix bloc de l’Eixample.

Novetats previstes

La norma plantejada preveu una modificació de la llei d’urbanisme i també de la llei de simplificació administrativa, «perquè no es pugui obrir un pis turístic amb un simple comunicat i declaració de responsabilitat», i que aquests apartaments passin a estar sota un règim de llicències, igual que altres negocis.

Un altre punt que recull la proposta és que els pisos turístics mai puguin estar situats en edificis de vivendes habituals, per evitar els problemes de convivència que pot comportar això.

Així mateix, les comuns demanen que les llicències de lloguer turístic deixin de ser per a tota la vida, i que es puguin revisar amb la possibilitat d’extingir-les «si l’ajuntament ho determina». També preveu que es prohibeixi atorgar noves llicències en zones on es declari que hi ha un mercat tensionat de vivenda. 

Eliminar les polèmiques llicències de l’Eixample

Notícies relacionades

Amb aquesta proposta, a més, les llicències ja existents tindrien un termini de tres anys per sol·licitar un nou permís i adaptar-se a la llei, cosa que comporta que l’ajuntament tindria el dret d’extingir-les si, per exemple, reconeix que el pis és en una zona de mercat de vivenda tensionat; una carta que l’Ajuntament de Barcelona podria jugar amb els polèmics 120 pisos que un jutge ha obligat a autoritzar en un edifici de la capital catalana.

Perquè aquesta proposició de llei tiri endavant, se l’ha de sotmetre a debat i votació, i ha d’obtenir una majoria al Parlament. Per a les comuns, ERC hauria de votar-hi a favor perquè, sense Junts en el Govern, «no té motius» per fer el contrari. «No fer res davant l’especulació i la massificació turística és una opció. Ja veurem si ERC aposta per l’equilibri entre veïns o si Junts era una excusa per no posar ordre», ha asseverat Albiach. Sobre com creu que es posicionaran els de Salvador Illa, la portaveu ha dit que confien que «el PSC s’afegirà al sentit comú».