Acte oficial

Ayuso busca el xoc amb la Moncloa al no convidar Sánchez al Dos de Maig

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Isabel Díaz Ayuso va convidar l’any passat Pedro Sánchez als actes del Dos de Maig, dia de la Comunitat de Madrid. El cap de l’Executiu va excusar la seva absència i va delegar la seva representació en el ministre de Presidència, Félix Bolaños. Segons fonts de la Puerta del Sol, el ministre «va presidir» l’acte a la Reial Casa de Correus, una cosa que no volen que torni a passar aquest any, tot i que la Moncloa nega la major i assegura que «no va presidir res».

Amb aquest antecedent, aquest any, Ayuso ha decidit no convidar el president del Govern central i ha dirigit la invitació a Isabel Rodríguez, ministra portaveu i de Política Territorial. Rodríguez, al seu torn, ha delegat en Bolaños, una cosa que la Comunitat de Madrid no accepta. L’embolic està servit. L’episodi recorda aquells mesos de confinament per la covid, quan els xocs entre Ayuso i la Moncloa eren habituals. Els actuals dirigents del PP (i també els d’abans, sobre tot Casado) consideren que la dirigent madrilenya va créixer políticament amb aquesta estratègia.

La ministra de Defensa

Els d’Ayuso han manifestat la seva incomoditat amb l’assistència de Bolaños i asseguren que l’Executiu central ja estarà representat per la ministra de Defensa, Margarita Robles (que va demanar anar a la cerimònia «pel procediment correcte», apunta Sol) i el delegat del Govern central, Francisco Martín.

Aquesta picabaralla de protocol es va conèixer dissabte, quan el Govern madrileny va fer públic que el Ministeri de Presidència havia sol·licitat saber com discorrerà la cerimònia i on estarà assegut el polític madrileny. «Bolaños s’apunta a un acte al qual no ha sigut convidat. No es pot ni creure», va declarar un portaveu d’Ayuso.

Aquesta nova polèmica arriba per a la cap de l’Executiu després d’uns dies en què ha perdut focus mediàtic i ha vist com saltava a la primera línia el seu company de files Juanma Moreno, president d’Andalusia, a compte de la protecció de Doñana.

Protesta per la línia 7B del metro

El malestar en l’Executiu madrileny amb Bolaños també es deu al fet que el responsabilitzen que la delegació del Govern central no hagi impedit que se celebri aquest dimarts una manifestació dels afectats per la línia 7B del Metro de Madrid, a San Fernando de Henares, que coincidirà amb l’acte institucional i altres activitats culturals pel dia gran de la comunitat.

Notícies relacionades

Aquesta branca del suburbà es va inaugurar el 2007 per les presses electorals que tenia llavors Esperanza Aguirre, tal com va concloure la justícia en una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid. Els problemes d’esquerdes i enfonsaments no cessen des d’aleshores, amb desenes de famílies desallotjades de les seves cases, motiu de la protesta d’aquest dimarts.

La corona de flors

La Moncloa assegura que a l’acte hi aniran Robles i Bolaños. Fonts del Govern madrileny apunten que el ministre podrà asseure’s amb les autoritats, però «no presidirà» l’acte. Afegeixen aquestes fonts que seran la ministra de Defensa i el cap d’Estat Major de la Defensa, Teodoro Esteban López, els que acompanyaran Ayuso i l’alcalde, José Luis Martínez Almeida, en la desfilada amb la corona de flors i seran a la primera fila en la parada militar que es farà a la Puerta del Sol. «Tots els actes seran presidits per la presidenta i la parada militar retrà honors a la presidenta», asseguren a Sol.