Eleccions municipals del 28-M

Junqueras: ERC és la «vacuna» per impedir que el PSC i el PP facin Trias alcalde de BCN

  • ¿Qui guanyarà les eleccions a Barcelona 2023? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes

  • Calendari de les eleccions municipals 2023: dates clau

3
Es llegeix en minuts
EFE

Convençut que existeix una «pulsió sociovergent» que portarà Junts i el PSC a «pactar-ho tot» després de les eleccions municipals, el líder d’ERC, Oriol Junqueras, ha demanat que el vot independentista es concentri al seu partit, sobretot a Barcelona i l’àrea metropolitana, on els republicans són la «vacuna» per evitar que el PSC i el PP facin alcalde Xavier Trias.

En una entrevista amb Efe un mes abans dels comicis del 28 de maig, Junqueras ha evidenciat la seva confiança en les perspectives electorals del seu partit: «Estem convençuts que seran uns resultats molt bons, molt molt bons», ha afirmat.

Posant èmfasi que ERC és la formació catalana que més candidatures municipals presentarà pel 28-M (un total de 804, dues més que fa quatre anys), Junqueras ha reivindicat el seu partit com «la primera força municipalista» a Catalunya. «I cap partit s’hi acosta, ni de lluny», ha afegit.

Malgrat això, ha advertit del perill d’una «pulsió sociovergent» segons la qual el PSC i Junts intentaran «pactar-ho tot a tot arreu». «La sociovergència és una temptació de la qual difícilment se saben desfer, perquè durant 44 anys han governat aquest país repartint-se’l entre uns i d’altres», ha remarcat.

«Se’n penediran»

Per Junqueras, aquest repartiment del poder també es podrà produir a Barcelona, tot i que es mostra «convençut» que l’alcaldable republicà, Ernest Maragall, és capaç de repetir la seva victòria del 2019, quan va ser el candidat més votat, tot i que finalment no va aconseguir governar.

Segons el líder d’Esquerra, «és evident que hi ha molts mitjans i agents diversos amb molt poder que tenen molt interès que hi hagi un govern sociovergent» a la capital catalana. «Però aquesta aliança d’interessos de poderosos contra el canvi no ens impedirà guanyar a Barcelona», ha pronosticat.

Junqueras ha criticat que el candidat de JxCat a l’alcaldia no hagi descartat ser investit amb els vots del PP: «No penso anar amb el PP, però si me’ls regala... Mai m’he oposat que em regalin coses», va afirmar Trias fa una setmana.

«És un bon moment per recordar el conjunt de barcelonins que, si no volen un alcalde votat pel PP, és millor que votin ERC», ha asseverat Junqueras. «Segur que hi haurà votants a Barcelona que, després de les eleccions, si veiessin que l’alcalde el decideixen els vots del PP, es penedirien de votar el que potser votaran». Per tant, «perquè no s’hagin de penedir», ha afegit, «el millor que poden fer és votar ERC. La millor vacuna per impedir que l’alcaldia de Barcelona la decideixi el PSC i el PP és votar ERC».

El vot útil

En aquest sentit, l’exvicepresident català i exalcalde de Sant Vicenç dels Horts (Barcelona) ha posicionat el seu partit com l’única alternativa que pot posar fi als governs socialistes que durant quatre dècades han estat al capdavant de diversos municipis de l’àrea metropolitana barcelonina.

Notícies relacionades

Localitats que, ha explicat, «fa 44 anys que estan governades per un mateix partit que actua com si fos un règim, com si fos propietari d’aquestes ciutats. No hi ha res millor per a ciutats com l’Hospitalet, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià i tantes altres, com l’oportunitat de tenir, per primera vegada en dècades, un govern diferent».

Però Junqueras ha recordat que, «per sort o per desgràcia, l’únic partit independentista i republicà que té representació a l’àrea metropolitana és ERC», de manera que ha fet una «crida a tots els independentistes» a votar ERC per «no tirar el seu vot i no facilitar majories que convé canviar».