Tribunals

Vox portarà al TC la reforma del Parlament que vol acabar amb els discursos d’odi

ERC i la CUP necessiten el suport de Junts o el PSC perquè la proposició de llei, que es debatrà al maig, prosperi

Vox portarà al TC la reforma del Parlament que vol acabar amb els discursos d’odi

TONI ALBIR / EFE

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Parlament continua amb la tramitació de la reforma del reglament proposada per ERC i la CUPi avançada per EL PERIÓDICO– que vol limitar els discursos d’odi de Vox. Ja la setmana passada la Mesa de la Cambra catalana va admetre a tràmit la proposta i aquest dimarts ha fet un pas més i ha rebutjat la petició del grup d’extrema dreta que demanava frenar-la. Sí que han acceptat l’esmena a la totalitat del mateix grup, que també ha avisat que recorreran al Tribunal Constitucional.

Segons el portaveu de la formació, Joan Garriga, la proposició de llei de republicans i cupaires és «clarament inconstitucional». Consideren que «vulnera drets fonamentals» com la llibertat d’expressió i la inviolabilitat parlamentària dels diputats. Per aquesta raó, asseguren que, si s’aprova, demanaran empara al tribunal. Però també valoren recórrer ja al tribunal la simple admissió a tràmit de la proposta.

L’actual reglament ja contempla l’expulsió d’un diputat en cas de pronunciar «paraules ofensives adreçades a les institucions públiques, a un altre membre del Parlament o a qualsevol altra persona». Però segons els grups proponents, el plantejament és molt genèric, per això plantegen un redactat més explícit per prohibir i sancionar els «discursos d’odi o intolerants». En aquest punt inclouen tot allò que «inciti a la discriminació per raó de gènere, orientació sexual, creences, ideologia, origen, condició social, ètnia, llengua o discapacitat». Aquesta modificació no només afectaria els discursos, sinó també les mocions o propostes de resolució.

Notícies relacionades

A més, també proposen que tots aquells diputats que no hagin firmat la declaració de compromís de tolerància zero davant la discriminació i l’assetjament, com és el cas de Vox, no puguin exercir càrrecs dins la Cambra o als seus òrgans, ni formar part de delegacions oficials de la institució. Actualment, no hi ha cap comissió presidida per l’extrema dreta de Vox, ni tenen cap càrrec a la Mesa, però és a causa d’un acord extraoficial de la resta de partits.

A l’espera de Junts

A l’espera de JuntsERC i la CUP necessiten el suport de Junts o del PSC per fer prosperar la proposta, que a més d’intentar limitar els discursos de Vox també proposa una via per legalitzar el vot de Lluís Puig –introduint el vot telemàtic i ampliant els supòsits del delegat–. Fins ara, els dos grups han evitat aclarir la seva posició. El que sí que van forçar, en la reunió de la Junta de Portaveus de la setmana passada, és que no es tramiti per lectura única –la via més ràpida–, obrint així un període d’esmenes que els permetria introduir modificacions al redactat.

Temes:

Parlament Vox