Pla de vivenda

Feijóo proposa un xec d’emancipació de 1.000 euros per comprar o llogar

El líder del PP planteja avalar el 15% del cost de la vivenda de compra i ampliar el bo de lloguer jove

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Paloma Esteban

Alberto Núñez Feijóo ha participat aquest matí en un col·loqui amb joves del seu partit sobre vivenda en el qual ha aprofitat per llançar algunes de les mesures que proposa en aquesta àrea. La més cridanera ha sigut una «ajuda a l’emancipació» de 1.000 euros per comprar o llogar. El PP està ultimant els números per decidir quina renda hauran de tenir les persones que es puguin beneficiar d’aquest xec i quina serà l’edat límit per sol·licitar-lo.

L’acte, organitzat en un terrat de copes al centre de Madrid, ha començat amb un col·loqui entre joves de Noves Generacions, que han fet intervencions breus però molt dures contra Pedro Sánchez, a l’estil del que sol fer Isabel Díaz Ayuso.

El líder del PP ha començat dient que «no hi ha solucions fàcils» ni vol «mesures populistes». Tampoc «mesures intervencionistes», perquè creu que porten «encariment dels preus», la principal crítica que fa a la nova llei de vivenda pactada pel Govern del PSOE-Unides Podem amb els seus socis ERC i EH Bildu. El PP té previst presentar tot el programa sobre vivenda aquest dimecres tot i que entre aquest dilluns i dimarts n’han anat llançant algunes.

La principal iniciativa que planteja, a falta de conèixer detalls sobre els que s’hi podran acollir amb les dades estadístiques a la mà, és el xec d’emancipació per fer front a les «despeses objectives» al pis de lloguer o compra. Els populars també proposen facilitar la concessió de la hipoteca per part del banc i avalar el 15% del cost total del preu de la vivenda als que es decideixin adquirir-la. Els que lloguen tindran ajudes per cobrir la fiança legal.

Els conservadors també proposen «ampliar» el bo lloguer jove, ja llançat pel Govern central en aquests moments amb una dotació de 200 milions d’euros anuals.

A més, el PP detallarà en els pròxims dies la fórmula per incrementar les cessions de sòl dotacional de les administracions públiques per construir vivenda i cedir-la amb preu taxat de lloguer «un 40% inferior al preu de mercat».

Abaixar l’edat per anar-se’n de casa

El xec d’emancipació és la principal que proposen per aconseguir rebaixar l’edat en la qual els joves poden deixar la casa familiar. El polític gallec ha dit que l’edat mitjana a Espanya són els 29,8 anys mentre que els països de l’entorn europeu es mouen entre mitjanes de 26 i 26,5 anys.

El dirigent conservador ha ironitzat amb «la política d’èxit dels últims anys» de Sánchez assegurant que el resultat en el dia d’avui és «una baixada del 17% de l’oferta de vivendes disponibles» i una okupació il·legal «que ja arriba a les 50 [vivendes] cada dia». Segons les dades del PP, el 40% de totes les vivendes amb inquilins il·legals es troben a Barcelona i la seva àrea metropolitana. «Aquests són els resultats de la política del PSOE, ERC i Bildu», ha dit sense esmentar l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau.

Notícies relacionades

Feijóo sí que s’ha pronunciat sobre l’últim anunci del president del Govern central, que va assegurar que mobilitzarà 50.000 vivendes per a lloguer social de la Sareb. Aprofitant les paraules d’Ignacio Dancausa, el nou president d’NNGG Madrid, «es creu [el Govern] que amb la seva vareta màgica regularà els preus», el líder del PP ha criticat que Pedro Sánchez doni aquest «gran titular» de 50.000 vivendes alhora que assumeix el que, segons ell, veia com «un disbarat» de Podem fa uns mesos. 

Amb Dancausa també hi havia la secretària general d’NNGG, Paula de las Heras, que ha afirmat que Sánchez, a 40 dies que Ayuso torni a guanyar a Madrid, «surt corrents al carrer proposant un pla absurd, perquè no hi ha per on agafar-lo».