Entrevista del dirigent republicà

Zapatero, a Rufián: «El rei Joan Carles em va ajudar molt en el diàleg amb ETA»

L’expresident del Govern espanyol assevera que Felip VI s’ha d’endinsar en la seva comprensió de la «diversitat d’Espanya»

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’expresident del Govern entre el 2004 i el 2011, José Luis Rodríguez Zapatero, revela en una entrevista a Gabriel Rufián que el rei emèrit Joan Carles I, va ser peça clau en el procés de diàleg amb la banda terrorista ETA que va derivar en el punt final de les accions criminals de l’organització. En una nova edició del programa d’entrevistes del republicà que s’emetrà al canal de YouTube @lafabricarufian diumenge vinent a partir de les 22 hores en aquesta xarxa social, Zapatero assevera, quan la conversa s’havia centrat en la figura de Felip VI: «La intuïció política del pare era aclaparadora, a mi em va ajudar molt en el diàleg amb ETA. Va estar molt i molt compromès des del primer dia». Aquesta participació, assegura el socialista, es va estendre més enllà del terrorisme, ja que «a més, en algun moment, en una posició institucional delicada, va intentar ajudar amb el PP, fins allà es va mullar», amb referència a la gran tensió que es va crear entre els dos principals partits polítics d’Espanya.

Això sí, sobre el mateix Joan Carles I, Zapatero assenyala que si bé no «trairia» la seva «trajectòria», amb referència a la bona relació mantinguda amb el monarca mentre ell era l’inquilí de la Moncloa, en l’actualitat aquest «afecte» convivia amb «la decepció».

Consells sobre diversitat

Notícies relacionades

Sobre l’actual cap d’Estat, l’ex primer ministre d’Espanya afirma que «Felip VI encarna allò que el seu pare no va fer bé. La serietat i la responsabilitat». Això sí, «sempre que he pogut li he aconsellat que entengui que hi ha d’haver diàleg sobre la diversitat d’Espanya».

Zapatero excusa el rei per la seva visió rígida del que és l’Estat per la «formació que ha rebut». Una formació «basada en els grans principis, com la unitat i la Constitució», una cosa difícil d’encaixar, insinua el socialista, «amb debats més dinàmics». A la monarquia el que li falta és aprofundir en la gran diversitat d’Espanya. Perquè Espanya sigui ha de ser diversa».