Parlament

Borràs ataca Vergés pel seu escó i desencadena una nova batalla amb ERC

La presidenta suspesa acusa la republicana de vulnerar els seus drets «deliberadament» i Esquerra li atribueix la seva condemna per «corrupció»

Borràs ataca Vergés pel seu escó i desencadena una nova batalla amb ERC

Albert Bertran

1
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Era previsible. El compte enrere perquè el Parlament retiri l’escó de Laura Borràs després de la seva condemna per prevaricació i falsedat documental ha reobert la batalla entre ERC i Junts. Després d’alguns dies de silenci contingut, com ja va passar al juliol quan la van suspendre temporalment com a presidenta, Borràs ha disparat aquest matinada contra la vicepresidenta en funcions de la Cambra, Alba Vergés. En un missatge a les xarxes socials, Borràs ha acusat la republicana d’haver «vulnerat deliberadament» i «premeditadament» els seus drets.

«Ella [Vergés] ja ha vulnerat els meus drets. Deliberadament. Premeditadament. Injustament. Antidemocràticament. I, si té una mica de consciència, ho sap. I la gent també. A Igualada, especialment», ha opinat, en resposta a un altre usuari que emplaçava Vergés –també candidata municipal a la capital de l’Anoia– a decidir si estava del costat «de l’opressor o de l’oprimit».

El missatge ha causat un fort malestar a Esquerra. Ha sigut la portaveu del partit, Marta Vilalta, qui ha decidit respondre acusant la líder de Junts d’«equivocar-se d’adversari» i d’atacar el seu partit per «una causa personal». A més, li ha atribuït que la seva condemna és per un delicte de corrupció. «Deliberada, premeditada, injusta i antidemocràtica són bons adjectius per definir la corrupció», ha conclòs la republicana.

Notícies relacionades

Aquest dijous la JEC va donar 10 dies hàbils al Parlament i a Borràs perquè es pronunciessin sobre la retirada de l’escó. Borràs està condemnada a quatre anys i mig de presó i a 13 d’inhabilitació pels delictes de prevaricació i falsedat documental per haver fraccionat 18 contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). La prevaricació és un delicte contra l’administració pública, per la qual cosa segons la LOREG, quan hi ha condemna, tot i que no sigui ferma, es produeix una situació d’inelegibilitat sobrevinguda.

Aquesta situació ja s’havia viscut a la Cambra amb els casos de l’expresident Quim Torra i del diputat de la CUP Pau Juvillà, de manera que, molt previsiblement, el resultat aquesta vegada també serà el mateix: Borràs es quedarà sense acta i s’expediran les credencials del següent de la llista, Antoni Castellà. Les crítiques de la líder de Junts contra Vergés contrasten amb el fet que la retirada de l’escó de Juvillà fos sota la presidència de Borràs.