Eleccions a l’Aragó

El ‘senyor 155’ torna a la política per ajudar el PP a guanyar Lambán

Roberto Bermúdez de Castro va ser l’encarregat de gestionar el dia a dia de la Generalitat de Catalunya després de la intervenció ordenada per Rajoy

El ‘senyor 155’ torna a la política per ajudar el PP a guanyar Lambán

Efe / Juan Carlos Hidalgo

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Roberto Bermúdez de Castro (Osca, 1971) torna a la política després d’una mica més de quatre anys com a director de relacions internacionals i adjunt a la presidència de La Liga, amb Javier Tebas. Bermúdez de Castro tornarà a formar part d’una llista electoral del PP i ho farà a Saragossa, per a les Corts d’Aragó. El seu últim servei al partit va ser com a secretari d’Estat per a les Administracions Territorials (2016-2018) i li va tocar la delicada tasca d’aplicar l’article 155 de la Constitució a Catalunya. La llavors vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, el tenia de número dos i el va enviar a Barcelona a gestionar el dia a dia de la Generalitat.

«La meva sortida va ser abrupta i, veient com està la situació del país, vull donar un cop de mà perquè el PP pugui recuperar la comunitat i que Jorge Azcón en sigui president», respon a EL PERIÓDICO DE CATALUNYA Bermúdez de Castro quan se li pregunta per què torna. «L’experiència a La Liga ha sigut apassionant, molt interessant, i he après molt, però, tal com està el país, vull ajudar a recuperar Aragó», continua. El ‘senyor 155’ s’ha posat a les ordres d’Azcón, alcalde de Saragossa i candidat a l’Executiu autonòmic. Tots dos es coneixen des de fa més de 30 anys, van començar en el partit a Noves Generacions. Azcón va ser president de l’ala juvenil del PP a l’Aragó i ell, a la província d’Osca.

Els populars aspiren a guanyar el socialista Javier Lambán, tot i que algunes enquestes assenyalen que l’actual president té al seu abast renovar el càrrec amb un acord multipartit, malgrat la descomposició dels seus socis del Partit Aragonès (Par). L’aliança l’han format aquests anys el PSOE, el Par, la Chunta Aragonesista i Podem, i amb el suport extern d’Izquierda Unida. Azcón podria assolir l’Executiu si atrau, com a mínim, Vox i Ciutadans. «És un partit democràtic», assenyala Bermúdez de Castro quan se li pregunta si tindria alguna objecció a governar amb el partit d’ultradreta.

Azcón destaca del seu antic company de files l’«experiència política i professional» que atresora i assegura que el PP està preparat per tornar a governar l’Aragó perquè té banqueta de sobres. Bermúdez de Castro, llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses i diplomat en Ciències Empresarials per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), ha sigut regidor, president de la comarca de La Hoya (Osca), diputat provincial, portaveu del PP a les Corts, conseller de Presidència i portaveu de l’Executiu central amb la presidenta Luisa Fernanda Rudi i senador. Tot això abans de ser elegit com a número dos de Sáenz de Santamaría al Ministeri de Presidència (2016-2018).

Notícies relacionades

L’actual alcalde de Saragossa i candidat no vol revelar en quin lloc anirà en la llista per Saragossa, tot i que assegura que serà un lloc «destacat». El comitè electoral l’aprovarà, juntament amb el d’Osca i Terol, divendres.

Sobre Catalunya

Bermúdez de Castro es mostra orgullós de com va aplicar el PP el 155 a Catalunya. «Va ser un moment molt complicat i vam aconseguir donar normalitat i estabilitat malgrat aquesta complexitat», remarca. Sobre la gestió de Pedro Sánchez, avisa que ni el cap de l’Executiu ni cap altre polític pot creure que «amb noves cessions es pot acabar amb el problema català». «És un tema larvat, segueix allà, i, si algú creu que ha acabat, no és així».