El Govern inicia aquest dilluns el desembarcament a la Generalitat

Bermúdez de Castro i altres secretaris d'Estat es desplacen a Barcelona

Des dels ministeris es telefonarà a les conselleries per explicar els objectius que es persegueixen amb el 155

40715419 60

40715419 60 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

Després d'un cap de setmana tens en què s'ha pogut pair (o no) l'aprovació al Parlament de la declaració unilateral d'independència i al Senat l'aval per a la posada en marxa definitiva del 155 de la Constitució arriba, inevitablement, aquest primer dia laborable després de l'esclat de dues bombes polítiques i el moment de saber com serà la vida administrativa d'una Catalunya intervinguda. I amb l'anunci d'una convocatòria d'eleccions per al pròxim 21 de desembre flotant en l'aire. Segons ha sabut EL PERIÓDICO de fonts governamentals, des de la Moncloa s'ha marcat com a prioritària i urgent la presa de control en les conselleries d'Interior, Hisenda, Foment i Energia, a més d'un desplegament al mateixi Palau de la Generalitat, on acudirà aquest dilluns el Secretari d'Estat per a les Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro -persona de confiança de Soraya Sáenz de Santamaría-, per supervisar en persona l'obligat traspàs competencial.

Bermúdez de Castro no serà l'únic secretari d'Estat que es traslladi a Barcelona. Està previst que també faci el mateix en les pròximes hores el d'Infraestructures, Transport i vivenda i a poc a poc ho aniran fent els de diferents àrees, que des d'aquest moment i fins que se celebrin els pròxims comicis faran freqüents viatges en el pont aeri o l'AVE. Des de l'Executiu central es dona per fet que aquests càrrecs podrien coincidir amb consellers o personal de la seva confiança que, al llarg de la setmana, vagin als que han sigut els seus centres de treball a recollir els seus efectes personals. Si es produís intentarà resoldre's amb "prudència i naturalitat", apunten les fonts consultades.

Afegeixen que, en principi, no es compta amb resistència a la desocupació en aquests centres oficials que seran visitats sovint per personal de l'Administració central i que també se supervisaran, en el dia a dia, de forma telemàtica i a través de comunicació oficial. És previsible que sigui aquest dilluns quan s'adoptin les primeres decisions per reclamar informació i dades que es creuen imprescindibles per agafar les regnes i que, a més, es comencin a revocar prebendes lligades al càrrec de conseller. Per coordinar aquestes i altres iniciatives que es vagin adoptant la Moncloa sospesa crear una comissió delegada per a Catalunya.  

Ajornar els cessaments d'altres càrrecs

Així, les notícies d'àmbit judicial i les declaracions polítiques s'aniran barrejant amb la presa de les diferents àrees de la Generalitat. I amb les trucades o cites que s'han planificat perquè des de les seus ministerials s'informi el personal que en principi segueix al capdavant de les conselleries de quins són, per al Govern de Mariano Rajoy, els objectius amb què s'implementarà el 155 fins que un nou Govern surti de les urnes.

Segons les fonts consultades per aquest diari, s'ha recomanat expressament des de la Moncloa que s'insisteixi a transmetre «normalitat» en aquestes comunicacions i a subratllar que no es busca l'anul·lació de l'autogovern ni el control gratuït de les competències reconegudes a Catalunya, sinó «el retorn a la legalitat» i a «la neutralitat institucional», dins del marc de la Carta Magna i l'Estatut.

Notícies relacionades

Així mateix s'ha indicat que amb l'única excepció d'Interior, on el major Josep Lluis Trapero va ser destituït tan bon punt els decrets de desenvolupament del 155 van ser publicats al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), es deixin passar una o diverses setmanes abans de comunicar als afectats aquells cessaments que es creguin imprescindibles des dels diferents ministeris per, segons les directrius assenyalades des de presidència i vicepresidència del Govern, garantir que s'acataran ordres i s'eviten mesures i decisions orientades a afavorir el procés independentista.