Llei de llibertat sexual

Podem agreuja la violència i la intimidació en les seves esmenes a la reforma de la llei del ‘només sí és sí’

  • Els morats presenten nou esmenes alineades amb les formulades per ERC i Bildu

Podem agreuja la violència i la intimidació en les seves esmenes a la reforma de la llei del ‘només sí és sí’
3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

Unides Podem ha presentat aquest dilluns les seves esmenes a la reforma impulsada pel PSOE per evitar les rebaixes de penes de la ‘llei del només sí és sí’. Finalment no hi ha hagut acord entre els dos socis i els morats han registrat ‘in extremis’, l’últim dia de termini, les seves pròpies esmenes, que estan alineades amb les difoses dijous per ERC i Bildu i destinades a neutralitzar la proposta socialista, perquè, segons aquests grups, torna a dividir els delictes sexuals en dos grups, en funció de si hi va haver violència (o intimidació o anul·lació de la voluntat) o no. Per als morats, la violència ha de ser un agreujant.

Les esmenes de Podem pretenen «millorar l’aplicació de la llei» per part dels jutges, que amb les seves rebaixes de penes «estan obeint a inèrcies del vell sistema», però sense «retrocedir i degradar el sistema del consentiment», segons ha explicat la secretària d’Estat per a la Violència de Gènere, Victoria Rosell.

La número tres del Ministeri d’Igualtat ha reconegut que les diferències «tècniques» amb el PSOE «no són de gran calat però sí que tenen molta incidència en el sistema» perquè, segons el parer de Podem la reforma plantejada pel PSOE suposa tornar al «Codi Penal de ‘La manada’», amb dos tipus de delictes sexuals en funció de si hi ha violència o no i deixant en segon pla el consentiment, un dels eixos centrals de la ‘llei del només sí és sí’.

Davant això, Podem ha presentat nou esmenes, en les quals no varia la tipologia dels delictes sexuals però sí els agreujants, amb l’objectiu d’«evitar que en determinats casos els jutges acudeixin a les penes mínimes, que és el problema» de les rebaixes de condemnes, segons Rosell.

La reforma plantejada pel PSOE no pot impedir les revisions que s’estan produint des de l’entrada en vigor de la ‘llei del només sí és sí’ (ja van més de 800 rebaixes), però cerca que, en el futur, no s’imposin condemnes més suaus. No obstant, al crear un «subtipus» de delicte si existeix violència, intimidació o anul·lació de la voluntat de la víctima, pot provocar una nova «baixada de penes en els casos en els quals no es presentin» aquestes circumstàncies, mentre que «només es pujaria un any la pena màxima en els casos» més greus, segons argumenta Podem en la justificació a les seves esmenes.

Qualsevol violència

Davant això, els morats plantegen que la fórmula per evitar els «efectes indesitjats» de la ‘llei del només sí és sí’ és que en els agreujants es contempli la violència, ja no només d’«extrema gravetat», com figurava en la llei impulsada pel Ministeri d’Igualtat, sinó qualsevol tipus de violència. Així mateix, introdueixen la intimidació i amplien els supòsits de parentiu i anul·lació de la voluntat de la víctima, també en els agreujants.

Notícies relacionades

Finalment, rebutgen la pretensió del PSOE de regular el dret transitori per evitar les rebaixes de penes si la condemna entra en la nova forquilla de penes, amb l’argument que «podria resultar contraproduent» perquè molts tribunals no han revisat a la baixa els càstigs. I reclamen que, sense esperar el termini d’un any que marca la llei del ‘només sí és sí’, es procedeixi ja a atribuir l’especialització i les competències en matèria de violències sexuals als jutjats de violència sobre la dona.

La ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha assegurat, per la seva banda, que les esmenes morades estan «en línia» amb les presentades per ERC i Bildu, amb l’objectiu que el PSOE «s’ho pensi» i arribi a un acord amb «la majoria feminista» del Congrés que «serveixi per millorar» la ‘llei només sí és sí’ i no per «retrocedir», que segons el seu parer és el que passaria si els socialistes pactessin la reforma amb el PP.