Al Congrés

El PSOE amplia el termini per esmenar la reforma del ‘només sí és sí’

Els morats van reclamar als seus socis retardar els temps per poder continuar negociant

El PSOE amplia el termini per esmenar la reforma del ‘només sí és sí’
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La pressa amb què el PSOE va registrar al Congrés la seva proposició de llei per reformar la llei del ‘només sí és sí’ s’ha rebaixat. Aquest dimarts, els socialistes votaran en la Mesa de la Cambra baixa a favor d’ampliar el termini per esmenar el seu text durant dues setmanes més, segons fonts del grup parlamentari del PSOE. Els seus socis d’Unides Podem havien demanat aquest mateix dilluns que s’estenguessin els temps per continuar negociant i, finalment, així serà. Això suposarà que l’aprovació definitiva de la reforma es retardarà, com a mínim, fins a principis de maig.

Per segona vegada consecutiva (la primera va ser la setmana passada), els socialistes es mostraran a favor de donar més marge per continuar introduint esmenes al text amb el qual pretenen modificar la norma que tanta polèmica ha generat en el si del Govern de coalició després de la rebaixa de penes a més de 700 agressors sexuals. Fonts socialistes argumenten que aquesta ampliació es deu que en les pròximes dues setmanes no hi haurà activitat parlamentària i que, per tant, «no tenia sentit tancar el termini per no executar res».

Notícies relacionades

S’obre així una nova finestra d’oportunitat perquè el PSOE i Unides Podem puguin arribar a un acord abans que el text es debati en la Comissió d’Igualtat. No obstant, les converses entre totes dues formacions sobre aquest assumpte semblen paralitzades des de fa setmanes. La nul·la negociació entre tots dos grups es va escenificar a l’hemicicle del Congrés quan els socialistes van necessitar recolzar-se en el PP per aconseguir l’acceptació a tràmit de la seva proposició de llei. El que sí que és més plausible és que els morats aconsegueixin pactar esmenes amb altres formacions progressistes com ERC o EH Bildu, amb les quals, segons diferents dirigents de l’espai, sí que s’estan mantenint converses.

Abans fins i tot que el PSOE prengués la decisió d’ampliar el termini, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ja va criticar que es fes aquest pas. «És lamentable que el Govern que va accelerar l’eliminació de la sedició per beneficiar els independentistes condemnats retardi una altra vegada la reforma del seu nyap del ‘només sí és sí’», va apuntar el dirigent conservador en un missatge publicat a Twitter. Tot seguit va reclamar als socialistes que «deixin de pensar en rèdits polítics».