Eleccions municipals 2023

Les bases del programa electoral del PSC: de l’ús del cotxe a la lluita contra les ocupacions

Els socialistes defensaran durant la campanya electoral plans d’igualtat als ajuntaments i una nova llei de seguretat

Les bases del programa electoral del PSC: de l’ús del cotxe a la lluita contra les ocupacions

KIKE RINCÓN/EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Que la maquinària electoral de tots els partits funciona des d’aquest cap de setmana a tot drap es nota als carrers, guarnits ja amb cartelleria de candidats, per la proliferació d’obres i per les últimes cintes d’inauguracions que han tallat els alcaldes. El PSC té fins i tot l’esquelet del que serà el seu programa electoral, el pretès contracte amb la ciutadania que marca les prioritats del seu projecte i que s’ha embastat després d’una setmana de convenció municipalista. El «foment racional de l’ús del vehicle privat» i el combat contra les «ocupacions il·legals» formen part de les prioritats de la seva agenda.

Es tracta de qüestions que ja han sigut grans ‘hits’ en el míting que, amb Pedro Sánchez com a cap de cartell, va donar aquest diumenge des de l’Hospitalet de Llobregat el tret de sortida a la campanya. Si bé el candidat a Barcelona, Jaume Collboni, va assenyalar l’alcaldessa Ada Colau per les superilles, l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, va carregar contra la conselleria d’Interior per estar «a prop» de la CUP i no actuar amb contundència contra les «ocupacions mafioses i delinqüencials». El líder del PSC, Salvador Illa, ho resumeix així: «Cal posar-hi ordre». I l’ordre a les institucions catalanes, adverteix el cap de l’oposició, comença per la política local com a catapulta cap a la Generalitat.

En matèria econòmica, una de les carpetes clau d’aquesta campanya serà el model turístic. Els socialistes no combreguen amb la reducció de visitants i de creuers que reclamen els Comuns. Les seves dues grans apostes en aquest àmbit passen per regular els pisos turístics i reclamar a la Generalitat la «redistribució» de la taxa turística que es paga per cada pernoctació. En matèria ambiental, defensaran que els edificis municipals funcionin amb energies renovables i promoure les comunitats energètiques amb una «tramitació àgil».

El PSC és conscient que el tendó d’Aquil·les de Colau és la política de vivenda. No en va, Collboni s’esmerça a recordar que, malgrat que va ser el principal cavall de batalla dels Comuns, els preus dels lloguers a Barcelona estan pels núvols. El programa dels socialistes es compromet a «planificar i concertar» l’ampliació del parc de vivenda del lloguer social i assequible amb sancions als grans tenidors «que no compleixin». No obstant, no fa cap referència al límit dels preus que Colau exigeix que el Govern de Sánchez inclogui en la nova llei de vivenda.

Notícies relacionades

Una altra de les carpetes en què el PSC vol deixar empremta és en la de seguretat. Durant aquesta legislatura Illa ha sigut especialment bel·ligerant contra el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, –que va militar durant 30 anys al PSC–, pels canvis impulsats a la cúpula dels Mossos i el model policial del qual fa bandera. És per això que les conclusions de la convenció municipalista recullen l’exigència d’una nova llei de seguretat que serveixi perquè els ciutadans «se sentin segurs a les seves places i als seus carrers».

Plans d’igualtat als ajuntaments

Les polítiques feministes i la defensa dels drets del col·lectiu LGTBI estaran també en l’ordre del dia d’aquesta campanya, precedida per l’aprovació de la llei del ‘només sí és sí’ i l’anomenada ‘llei trans’ del Govern del PSOE i de Podem. En aquest sentit, el PSC inclou el seu compromís de crear plans «d’igualtat i d’acció feminista» als ajuntaments, així com mesures específiques per combatre les agressions.