Entrevista a EL PERIÓDICO

Els partits augmenten la pressió sobre Mariano Rajoy després de les revelacions de Villarejo

Junts, ERC i Comuns defensen que l’expresident del Govern comparegui al Congrés dels Diputats

Els partits augmenten la pressió sobre Mariano Rajoy després de les revelacions de Villarejo

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Indignació davant les noves revelacions i peticions d’arribar fins al final per conèixer la veritat. És la reacció de la majoria de partits catalans després de l’entrevista a l’excomissari José Manuel Villarejo publicada per EL PERIÓDICO en la qual apunta a l’expresident del Govern central Mariano Rajoy com a responsable últim de l’operació Catalunya i en la qual reconeix com es va maniobrar contra Xavier Trias en el cas del fals compte a Suïssa.

«És intolerable que s’hagin pogut utilitzar recursos de l’Estat per a operacions fosques en benefici d’un partit, en aquest cas el PP, del qual encara esperem una explicació», ha assegurat la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero. El PSOE ha accedit a la creació d’una comissió d’investigació al Congrés sobre l’actuació de l’anomenada ‘policia patriòtica’ contra l’independentisme, tot i que circumscrivint-la al mandat del PP i salvant de la compareixença Rajoy. «Expressem la nostra més absoluta repulsa i exigim que s’arribi fins al final d’aquest assumpte», diu la dirigent socialista.

El portaveu de Junts, Josep Rius, ha demanat als socialistes que votin a favor de la compareixença de Rajoy: «Volem saber si Rajoy és la X que s’amaga darrere de la guerra bruta contra Catalunya. Quan el PSOE veta la compareixença ens fa sospitar sobre la complicitat en aquesta guerra bruta. ¿Què vol amagar?», s’ha preguntat en roda de premsa.

Sobre les afirmacions de Villarejo sobre la invenció d’un compte a Suïssa de l’alcaldable del seu partit, Rius ha qualificat de gravíssimes les paraules de l’excomissari: «A qualsevol país hi hauria caps rodant i responsabilitats que s’haurien hagut d’assumir, en la guerra bruta contra l’independentisme val tot. I encara hem de sentir que ell [Villarejo] ho hauria fet millor en el que era una invenció, una mentida per fer mal a una persona, a un projecte polític, i per afectar el resultat d’unes eleccions», ha afegit.

El ‘senyor X’

Notícies relacionades

Per la seva banda, el portaveu dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, ha afirmat que ha assistit a fins a tres comissions d’investigació en les quals ha tingut davant «gent que ha ostentat enormes càrrecs de responsabilitat» i que ha contestat «que estaven disposats a fer el que fes falta per la pàtria». «Policies, responsables del Ministeri de l’Interior, advocats, etc. En molts interrogatoris ens han donat respostes que haurien de gelar la sang a tot demòcrata», ha afegit, i ha demanat arribar «fins al fons de la qüestió» quant a Villarejo i les seves revelacions. Es fa impossible imaginar que tot el grup de l’anomenada ‘policia patriòtica’ actués sense seguir les ordres d’una jerarquia política. Aquest és un país on sembla que cada època té un «senyor X» d’alguna cosa, ha conclòs.

Per al líder del grup d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, cada vegada queda «més justificat» que Rajoy comparegui en la comissió del Congrés. «No es tracta d’unes clavegueres merament policials, sinó dirigides des del ministeri de l’Interior i, sembla, amb el vistiplau de Rajoy. És una operació parapolítica i no només parapolicial», ha assegurat. Asens ha lamentat, a més, que Villarejo «avali la construcció falsa de proves» contra dirigents com Trias amb la vocació d’alterar resultats electorals. «És molt cínic i posa en evidència que cal avançar en les investigacions tant al jutjat com al Congrés», ha conclòs.