Xocs a l’esquerra

Podem plantarà Yolanda Díaz després de fracassar les negociacions abans del llançament de la seva candidatura

Els morats no acudiran aquest diumenge a l’acte en què la líder de Sumar anunciarà la seva candidatura

Podem plantarà Yolanda Díaz després de fracassar les negociacions abans del llançament de la seva candidatura
3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Aquest cap de setmana es posaran imatges al desacord entre la direcció de Podem i la líder de Sumar, Yolanda Díaz. Seran dos, en concret. La primera, aquest dissabte, quan la secretària general de Podem, Ione Belarra, obri la reunió del Consell Ciutadà Estatal del partit, el màxim òrgan, amb un discurs en el qual clarament farà referències a la impossibilitat d’arribar a una entesa amb la vicepresidenta segona del Govern. La segona es produirà demà, quan Díaz anunciï la seva intenció de presentar-se a les eleccions generals acompanyada per la gran majoria de forces. Una fotografia en la qual no hi haurà Podem.

A primera hora de dilluns encara hi havia esperança entre Podem i Sumar. Feia una setmana que els morats reclamaven un acord firmat en el qual s’assegurés que les llistes electorals es configuraran a través de primàries obertes a la ciutadania. Era la seva condició per assistir a l’acte d’aquest diumenge. No obstant, aquella mateixa tarda es va frustrar tot optimisme en una conversa entre la secretària d’Organització de Podem, Lilith Verstrynge, i el cap de Gabinet de Díaz, Josep Vendrell.

L’equip de Díaz els va oferir una «declaració política» en la qual es comprometien a realitzar unes primàries, però això no era suficient. Fonts de Podem van explicar que van reclamar incloure que aquestes fossin «obertes a la ciutadania», però la vicepresidenta s’hi va negar. Les mateixes veus morades asseguren que des d’aleshores no s’han produït més negociacions, tret d’algun intercanvi de missatges, però no formalment.

Belarra confirmarà en el seu discurs davant la cúpula de Podem la plantada a Díaz. Els morats expliquen que és necessari marcar les «regles del joc». És a dir, que aquestes primàries siguin «oberta a la ciutadania». Això significa la creació d’un nou cens que després pugui votar sobre les llistes electorals. L’altra possibilitat, la que temen els morats que Díaz hagi pactat amb algunes formacions com Compromís o Més País, és que tots els partits acordin una llista i que després cada formació busqui el vistiplau de la seva militància. Els morats consideren que aquest sistema seria «dissonant» amb el que fa mesos que promulga Díaz de donar veu a la ciutadania.

El suport d’IU

Notícies relacionades

Alhora que Belarra parli davant la direcció de Podem, on hi haurà algun dirigent regional que sí que assistirà a l’acte de diumenge, entrarà en joc un altre actor: Alberto Garzón. El líder d’IU presentarà aquest dissabte davant la Coordinadora Federal del partit, el màxim òrgan, un «informe polític» en el qual donarà suport a la vicepresidenta. A l’esborrany, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, demana no veure en Díaz una «amenaça», recolza el pas endavant que donarà aquest cap de setmana i reivindica el paper protagonista de la seva formació en Sumar.

Amb les dues principals formacions de l’espai a l’esquerra del PSOE clarament posicionades, Díaz arribarà diumenge al poliesportiu Antonio Magariños a Madrid per anunciar la seva intenció de liderar una llista per a les eleccions generals que aglutini la gran majoria de forces a l’esquerra del PSOE. Donant suport a la vicepresidenta hi haurà dirigents d’Izquierda Unida, En Comú Podem, Aliança Verda, Més País, Compromís, la Chunta Aragonesista, Drago i també els líders de les dues principals famílies d’esquerra del Parlament europeu, Mélanie Vogel, líder del partit Verd Europeu, i Walter Baier, president del Partit de l’Esquerra Europea.