Entendre-hi més
Indra i la notícia falsa del frau electoral: la conspiració es repeteix
La desinformació sobre la companyia tecnològica creix a mesura que s’acosten les eleccions, malgrat que no participa en el recompte ni en pot manipular els resultats
Ha passat als Estats Units, ha passat al Brasil i ara està passant a Espanya. La desinformació sobre el paper que exerceix l’empresa Indra en el sistema electoral espanyol creix a mesura que s’acosta la cita amb les urnes. És la mateixa estratègia que van fer servir alguns seguidors de Donald Trump als Estats Units i de Jair Bolsonaro al Brasil: sembrar dubtes infundats i propagar notícies falses sobre un supòsit frau electoral per, en cas de ser derrotats a les urnes, negar els resultats i qüestionar la victòria dels seus rivals.
La conspiració, a més, s’adapta en funció de les particularitats de cada país. Als Estats Units, els esforços es van centrar a desacreditar el vot per correu. Al Brasil, la principal víctima de les mentides va ser el Tribunal Superior Electoral. I a Espanya, la desinformació ha posat el focus en la companyia tecnològica Indra, tot i que no únicament. Fa unes setmanes, per exemple, la notícia falsa que la Guàrdia Civil havia desallotjat un pis a Barcelona amb 1.600 persones empadronades va córrer com la pólvora. I era fals.
«Fa més de cinc anys que treballo per a Indra com a proveïdor i l’ambient allà és de desesperació. ‘el que Pedro Sánchez està preparant és una tupinada’ és el comentari de molts directius allà», va tuitejar aquesta setmana un usuari que deia estar vinculat a l’empresa. ¿Per què era sospitós? Aquest mateix missatge havia sigut replicat, al seu torn, per altres perfils que també afirmaven treballar per a Indra i, a més, es fonamentava en una mentida: ni Indra s’encarrega del recompte ni pot manipular les eleccions ni es troba sota el ple control del Govern.
¿Qui porta a terme el recompte?
Indra no és la responsable de l’escrutini, però és que, a més a més, ni tan sols hi participa. El recompte el porten a terme els membres de les meses electorals, formades per tres ciutadans escollits per sorteig (un president i dos vocals), tal com estableix la llei orgànica del règim electoral general.
Quan tanquen els col·legis electorals, el president n’extreu un a un els sobres, en llegeix en veu alta el contingut i ensenya cada papereta tant als vocals com als observadors dels partits (apoderats i interventors) i als ciutadans presents perquè puguin certificar que l’escrutini és correcte.
Una vegada acaba el recompte, la mesa fa públics els resultats a través d’una acta que queda fixada a l’entrada del local. A més, n’entrega una còpia als candidats o observadors que ho sol·licitin, així com al responsable designat per l’Administració per comunicar els resultats provisionals. Aquí és quan entra en joc el paper d’Indra.
¿Quina és la funció d’Indra?
Indra s’encarrega de recopilar i difondre les dades provisionals que comuniquen els treballadors de l’Administració, els que s’actualitzen a la web i l’aplicació del Ministeri de l’Interior i que també publiquen els mitjans a mesura que avança el recompte. Així ho explica a Verificat el departament de comunicació de l’empresa i confirma el gabinet de premsa del ministeri. Tot i això, els resultats que es coneixen la nit electoral i en els quals intervé Indra no són els oficials. L’escrutini definitiu és el que publica el BOE.
És a dir, si Indra modifiqués d’alguna manera les dades provisionals, el resultat de les eleccions no canviaria i, a més, es podria comprovar quan es fes l’escrutini final. Perquè no, el recompte no acaba en el moment en què la mesa proclama els resultats. Quan tanca el col·legi, el president i els vocals i interventors que ho desitgin es desplacen custodiats per les forces de seguretat fins als jutjats per entregar tota la documentació segellada.
En les hores posteriors, un jutge es desplaça fins a la seu de la Junta Electoral i allà, tres dies després de les eleccions, es porta a terme públicament i davant la mirada de les candidatures l’escrutini definitiu. La Junta no pot anul·lar cap acta ni cap vot, sinó que es limita a verificar el recompte i a reparar els casos en els quals s’hagi produït algun error de caràcter aritmètic, per exemple. Per això, els resultats definitius a penes difereixen dels que veiem durant la nit electoral.
¿A qui pertany Indra?
Notícies relacionadesLa desinformació també ha presentat Indra com una empresa al servei del Govern de Pedro Sánchez. No obstant, Indra és una empresa de l’IBEX 35 que té més de 50.000 accionistes, segons detalla a Verificat el seu departament de premsa. És cert que la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI), adscrita al Ministeri d’Hisenda, és el seu accionista majoritari (25,2%), però també hi ha altres propietaris rellevants com els fons Fidelity (9,9%) o Amber Capital (5,1%).
A més, Indra ha operat tant sota governs del PSOE com del PP i a diversos països amb executius de diferents ideologies, i des de la companyia expliquen que «mai han rebut sancions administratives o penals per la seva participació en processos electorals».
- "Trucar a la Urbana és inútil"
- Carnet de conduir La DGT avisa: s’acosten canvis per als més grans de 65 anys
- ‘El corredor del fuet’ (4) L’escola antisegregació, al límit a Manlleu i Torelló
- BARCELONEJANT El Rei es relaxa i Colau se’n va
- Mobilitat a BCN Horta rebutja que la seva superilla sigui una ‘drecera’ a la Ronda de Dalt
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Policia Nacional El gest que et pot evitar algun ensurt quan vagis al caixer
- Nova oferta informativa Tarragona se suma a les cròniques locals d’EL PERIÓDICO
- Víctimes Gisèle i la gent normal
- El caiman del Besòs Paradoxes animals