Polèmica detenció

Ponsatí se sent «molt poc inclinada» a comparèixer davant del Suprem a l’abril

L’exconsellera i eurodiputada de JxCat, Clara Ponsatí, reconeix que no la convenç la candidatura de Trias

ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
EFE

L’exconsellera i eurodiputada de JxCat, Clara Ponsatí, ha assegurat aquest divendres que se sent «molt poc inclinada» a comparèixer davant del Tribunal Suprem (TS) el 24 d’abril: «És una setmana que estarem molt ocupats. Tenim altres coses més importants que fer que anar a Madrid».

Ponsatí, que no milita a JxCat tot i que sí que exerceix com a eurodiputada independent d’aquest partit, ha marcat distàncies amb el candidat de Junts a l’alcaldia de Barcelona, Xavier Trias, que aquests dies ha evitat acompanyar-la en la seva tornada a Catalunya. Sobre les eleccions municipals de maig, ha dit que «potser» no votarà perquè ara mateix no hi ha cap candidat que la convenci, i Trias «tampoc». 

Després de tornar per sorpresa a Catalunya i ser detinguda pels Mossos d’Esquadra, el jutge de guàrdia a Barcelona va deixar dimarts en llibertat Ponsatí, després que així ho acordés el Suprem, que la va citar a comparèixer el 24 d’abril amb l’advertència que tornarà a ser detinguda si no es presenta. En declaracions a Catalunya Ràdio, Ponsatí ha dit aquest divendres que no sap encara si es presentarà davant el Suprem perquè ha de «valorar-ho» amb el seu advocat i «prendre una decisió», si bé «ara mateix» està «molt poc inclinada» a anar a Madrid.

L’exconsellera, que ha tornat novament a Barcelona i ha ofert l’entrevista des dels estudis de Catalunya Ràdio, ha dit que se sent «contenta de ser a casa». Sobre la seva inesperada tornada de dimarts ha explicat que va decidir travessar la frontera francoespanyola amb cotxe –amb el seu assistent Jordi Graupera al volant–, i no amb avió, per assegurar-se que podria «trepitjar els carrers de Barcelona» abans de la seva eventual detenció.

Sospitava que «esperarien l’endemà» per detenir-la, quan no hi hagués premsa al seu voltant, però van decidir arrestar-la en ple centre de Barcelona, a la sortida de la seva roda de premsa, quan estava envoltada de periodistes, cosa que li va proporcionar unes imatges que «ajuden a demostrar que això és una violació» de la seva immunitat parlamentària com a eurodiputada.

Crítiques

Notícies relacionades

D’altra banda, s’ha reafirmat en la seva «crítica política, no personal», a l’actual consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, perquè al tornar a Espanya presentant-se voluntàriament davant el Suprem li va donar al jutge Pablo Llarena «un reconeixement» que aquest cas és de la seva «competència». Després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi condemnat la presidenta de JxCat, Laura Borràs, a quatre anys i mig de presó per adjudicar contractes a dit a la Institució de les Lletres Catalanes, Ponsatí ha qualificat d’«escàndol absolut» aquesta sentència.

Segons el seu parer, es tracta d’un «cas claríssim de persecució política» que «passarà a la història del ‘lawfare’» i en el qual hi ha hagut una «voluntat d’aniquilar políticament» Borràs. Segons la seva opinió, no és «en absolut» un cas de corrupció política i qui digui el contrari «comet una baixesa», ha dit.