Política internacional

Sánchez viatja avui a Pequín per palpar la voluntat de Xi Jinping sobre la pau a Ucraïna

El president espanyol es reuneix divendres amb el seu homòleg xinès en una trobada marcada per la invasió russa

La Moncloa també vol que la visita serveixi per reactivar el turisme provinent del gegant asiàtic

Sánchez viatja avui a Pequín per palpar la voluntat de Xi Jinping sobre la pau a Ucraïna
3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez ha accelerat la seva agenda internacional. En els últims set dies, el president del Govern s’ha vist amb al voltant de 40 líders mundials, tant a Brussel·les, durant l’últim Consell Europeu, com a Santo Domingo, amb motiu de la Cimera Iberoamericana. El líder socialista es desplaçarà la setmana que ve a Itàlia, Xipre i Malta per preparar la presidència espanyola de la UE, que començarà el pròxim juliol i durarà un semestre. Però cap dels últims viatges de Sánchez és tan important com el que el portarà aquest dimecres a la Xina

La visita del cap de l’Executiu arriba en un moment crucial, remarquen fonts de la Moncloa. Just després que el president xinès, Xi Jinping, en la seva primera sortida després de tres anys de tancament a causa de la pandèmia de covid, viatgés a Moscou per entrevistar-se amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin. Sánchez es reunirà amb Xi Jinping divendres a Pequín. La intenció del president espanyol, expliquen els seus col·laboradors, és abordar l’anomenat «pla de pau» de la Xina a Ucraïna i palpar la voluntat de Xi a l’hora de posar fi a la invasió russa, així com conèixer de primera mà com ho ha rebut Putin. 

A la Moncloa asseguren que perquè el conflicte a l’est d’Europa acabi és indispensable la implicació de la Xina, que fins ara ha mantingut una posició de proximitat a Rússia. Ja el novembre passat, en la cimera del G-20 a Bali, Sánchez va demanar a Xi Jinping que fes servir tota la seva capacitat d’influència per aconseguir aquest objectiu. 

Espanya, a diferència de la Xina, està absolutament alineada amb Ucraïna, com es va comprovar durant la recent visita de Sánchez a Kíiv. El Govern, no obstant, atorga valor a la proposta xinesa per arribar a la pau, que el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, rebutja perquè permet la presència de tropes russes al territori del país envaït i calla sobre la devolució de territoris. Tot i així, a la Moncloa ressalten que la presa de posició de la Xina inclou el rebuig de les armes nuclears i el respecte a la sobirania dels Estats. I, sobretot, continuen fonts de l’Executiu, evidencia que el gegant asiàtic ha canviat d’actitud i que ara és «més actiu» a l’hora de buscar solucions a aquesta guerra.

«És important conèixer la posició del president Xi sobre la pau a Ucraïna i traslladar-li que seran els ucraïnesos els que estableixin les condicions per a aquesta pau», va assenyalar la setmana passada el cap de l’Executiu espanyol, que no descarta que el final del conflicte es produeixi durant el segon semestre d’aquest any, coincidint amb la presidència espanyola de la UE. El ministre d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, que també viatjarà a la Xina, va afegir que Sánchez demanarà a Xi que «utilitzi la seva influència personal» perquè Putin «posi fi a la guerra». 

El vessant econòmic

Sánchez no només es reunirà amb Xi, que en els pròxims mesos rebrà altres mandataris europeus com el president francès, Emmanuel Macron; la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. El cap de l’Executiu espanyol es veurà, també, divendres a Pequín amb el primer ministre, Li Qiang, i el president de l’Assemblea Nacional Popular, Zhao Leji.

Però el viatge no només tindrà un enorme contingut polític. També en tindrà d’econòmic. La primera escala de Sánchez, dijous al matí, serà l’illa xinesa de Hainan, on intervindrà en la inauguració del Fòrum de Boao, l’alternativa asiàtica a Davos, en el qual participen 28 països de la regió. I divendres, ja a Pequín, el president espanyol es reunirà amb representants d’empreses espanyoles i amb alguns dels operadors turístics més importants del país asiàtic. 

Notícies relacionades

Des del 15 de març, la Xina, deixant enrere la seva fèrria política de covid zero, ha tornat a autoritzar els viatges en grup a Europa. El Govern espanyol està molt interessat a atraure aquest tipus de visitants, d’alt poder adquisitiu. Sánchez, conclouen els seus col·laboradors, vol transmetre el missatge que facilitaran els visats.