Viatge a la Xina

Sánchez augura una nova coalició amb Podem: «L’esquerra és molt més competitiva que la dreta»

El president enalteix la «pau social» aconseguida en aquesta legislatura i celebra el ‘match ball’ de la reforma de les pensions davant la «debilitat» de Feijóo

Sánchez augura una nova coalició amb Podem: «L’esquerra és molt més competitiva que la dreta»

EP

5
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez treballa setmana a setmana. El president del Govern també pensa a llarg termini, per descomptat, però en un context tan volàtil com l’actual, ple d’incerteses i davant un any amb tantes cites amb les urnes (municipals i autonòmiques el 28 de maig; generals al desembre), intenta fixar-se també horitzons temporals curts. Aquesta setmana, el líder socialista està «molt content». Sobretot, per l’acabada d’aprovar reforma de les pensions, que considera un ‘match ball’. Però no només això. 

En una conversa amb els periodistes que l’acompanyen en el seu viatge a la Xina, que inclou una reunió amb el seu homòleg Xi Jinping divendres vinent, el cap de l’Executiu es va mostrar tranquil, relaxat, convençut que la coalició amb Unides Podem es repetirà la pròxima legislatura. L’escenari és ara mateix molt incert, amb Alberto Núñez Feijóo per davant en la majoria de les enquestes, però sense que el PP arribi amb claredat a la majoria absoluta al costat de Vox. Sánchez, però, augura un altre desenllaç. 

«La ciutadania ha entès que anem a fórmules de govern de coalició. No n’hi ha cap altra: per la fragmentació política i perquè els partits petits han decidit implicar-se en la governabilitat. L’esquerra té una candidatura molt més competitiva que la dreta», va assenyalar el president, vestit de manera informal (camisa texana, sabatilles, pantalons de tela) davant el llarg viatge d’avió que tenia per davant. Sánchez va basar la seva tesi en dos elements. Tots dos al·ludien als líders de la dreta i la ultradreta. «Les debilitats d’un i les extremositats de l’altre», va dir. 

Les «debilitats» de Feijóo, segons el cap de l’Executiu, són aquestes: la seva contínua oposició a tot, les seves habituals patinades (com injuriar la recent Cimera Iberoamericana, a la qual va assistir el Rei, perquè implicava fer-se amb «autòcrates») i la seva imatge davant la UE. L’actitud del president del PP, va continuar dient Sánchez, ha suposat a Brussel·les una «sorpresa desagradable», al fer servir les seves visites a la capital belga per criticar Espanya. 

Amb el recurs a la paraula «extremositats», amb referència a Santiago Abascal, el secretari general del PSOE recuperava l’expressió utilitzada per Ramón Tamames, aspirant de Vox en la recentment fracassada moció de censura, per referir-se a la formació ultra. El majoritari rebuig de les seves idees (il·legalització de partits, negació de la violència masclista, derogació del dret a l’avortament...) també és un punt a favor de l’esquerra.  

La candidatura de Yolanda Díaz

Davant el bloc conservador, la coalició del PSOE i Unides Podem, avalada amb diferent entusiasme per la majoria de grups parlamentaris. L’espai situat a l’esquerra dels socialistes passa per un moment molt convuls, amb el partit morat i la designada com a candidata a la Moncloa, la vicepresidenta segona Yolanda Díaz, enfrontats per l’elaboració de les llistes a les eleccions generals. Si no hi ha acord, reeditar l’actual Executiu serà «molt difícil», coincideixen diferents fonts al PSOE i la Moncloa, que tot i així anticipen que finalment n’hi haurà, però només després de les autonòmiques i municipals del 28 de maig, amb Podem en una situació de debilitat a causa dels seus presumiblement mals resultats. 

Escrupolós amb els seus socis, Sánchez no va voler entrar en aquest terreny («esperem que arribin a un acord, no puc dir més», es va limitar a assenyalar), però sí que va enaltir el balanç de la coalició, una cosa que últimament porta a terme cada vegada que té oportunitat. La seva aposta per l’entesa amb els morats no ha flaquejat pels continus enfrontaments arran de la llei del ‘només sí és sí’, la guerra d’Ucraïna o la llei de vivenda. Coalició o coalició. 

«Hem aconseguit tres coses: estabilitat, eficàcia i pau social», va explicar el president. I les tres, va continuar, queden resumides en el ‘match ball’ de la reforma de les pensions, que té el suport dels sindicats, ha rebut el vistiplau de la Comissió Europea i serà convalidada al Congrés dijous, amb l’oposició del PP, pel bloc de la investidura. «Aquesta setmana estic molt content: hi ha hagut acord amb Brussel·les sobre les pensions, la tirarem endavant en un Parlament molt fragmentat, amb un Govern en minoria, i hem assegurat la pau social. Això mostra que hi ha una altra manera de resoldre els problemes d’Espanya», va insistir. 

La tornada de Ponsatí

La «pau» és la idea central del discurs del líder socialista aquest any electoral. Pau «social», però també «territorial». Davant un PP l’agenda de retallades amb Mariano Rajoy del qual va provocar un enorme malestar als carrers i que també va contribuir a la crisi independentista del 2017 a Catalunya, aquesta legislatura ha estat marcada pels acords amb els sindicats (Sánchez és l’únic president de la democràcia que no ha hagut de fer front a una vaga general, amb l’excepció de l’efímer Leopoldo Calvo Sotelo) i el desglaç amb la Generalitat.

Notícies relacionades

La fugaç tornada a Barcelona dimarts passat de Clara Ponsatí, de Junts per Catalunya, sobre la qual només pesa un delicte de desobediència que no comporta presó, no alterarà en cap cas aquest full de ruta. Sánchez interpreta el moviment de l’exconsellera de Junts per Catalunya en clau electoral, a causa de la lluita amb ERC. «És evident que hi ha una discrepància dins de l’independentisme. En tot cas, aquest tema [Ponsatí] pertany al passat. La ciutadania catalana és en una altra cosa. S’han trencat els blocs i el temps està donant la raó a la nostra política del retrobament», va concloure el cap de l’Executiu, que confia que l’expresident Carles Puigdemont «reti comptes» més aviat que tard davant la Justícia espanyola gràcies a una euroordre.

Sánchez protagonitzarà diumenge un acte del PSC a l’Hospitalet de Llobregat. «Ens bolcarem en Catalunya per a les municipals», va dir. Després, dimarts i dimecres de la setmana que ve, viatjarà a Xipre, Malta i Itàlia, com a part de les seves gires preparatòries de la presidència espanyola de la UE, que començarà al juliol i durarà fins a finals d’any, coincidint amb les generals. I després del parèntesi de la Setmana Santa, tot girarà ja entorn de la campanya del 28-M.