Referèndum per a la independència

Marta Rovira (ERC) creu que l’1-O «no va tenir prou legitimitat interna»

Junts critica els republicans i considera

zentauroepp41385735 vic 21 12 2017 marta rovira votando en vic foto anna mas171221111919

zentauroepp41385735 vic 21 12 2017 marta rovira votando en vic foto anna mas171221111919

2
Es llegeix en minuts
EFE

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha afirmat aquest dissabte que el referèndum per a la independència de Catalunya celebrat l’1 d’octubre (1-O) «no va tenir prou legitimitat interna» i el Govern «no va saber connectar una gran població de Catalunya al referèndum». En declaracions a Catalunya Ràdio, Rovira ha assegurat que l’independentisme «no està preparat» per a cap altre referèndum unilateral com el del 2017, i ha defensat «corregir el que convingui» perquè és «evident» que no s’ha «aplicat» el mandat, ni Catalunya és una república.

La secretària general dels republicans també ha lamentat que el referèndum de l’1-O tampoc es va poder «connectar internacionalment» perquè ningú va reconèixer Catalunya com a independent l’endemà. Actualment ERC advoca per celebrar un nou plebiscit, però aquesta vegada acordat amb el Govern espanyol. El 27 de setembre, durant el debat de política general del Parlament, Pere Aragonès va fer públic davant l’hemicicle la seva proposta per desbloquejar el conflicte català: un acord de claredat, seguint aquesta via canadenca, per pactar les condicions mínimes per celebrar una consulta d’autodeterminació a Catalunya.

Notícies relacionades

Sobre la seva possible tornada a Espanya, Rovira ha afirmat que no es donen les garanties per al seu retorn perquè no ha tingut «una notificació» sobre un canvi en la seva situació processal. «No tinc garanties de saber què passarà. Per tant, la meva posició és molt clara: que acabin de discutir després de la modificació del Codi Penal sobre quins són els delictes que pesen sobre les nostres persones i quan hagin acabat aquesta discussió processal i hi hagi una interlocutòria ferma, definitiva, en valorarem el risc, les garanties, i prendrem una decisió», ha expressat.

Crítiques de Junts

Les paraules de Rovira sobre el referèndum unilateral han generat crítiques des de Junts. El seu portaveu, Josep Rius, ha afirmat que el fet que 2,3 milions de persones desafiessin l’Estat l’1-O «és legitimitat absoluta». «Que Esquerra no faci la feina que no va aconseguir fer la policia que va enviar [Mariano] Rajoy a rebentar el referèndum. Així no», ha assegurat en un missatge al seu compte de Twitter.