En un comunicat

La progressista Jutges per a la Democràcia insta tots els vocals del CGPJ a dimitir

Demana a tots els membres del Consell secundar la iniciativa de Concepción Sáez per recuperar la dignitat de l’òrgan

La progressista Jutges per a la Democràcia insta tots els vocals del CGPJ a dimitir
2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Si els vocals progressistes del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) tenien dubtes sobre la conveniència de presentar la seva dimissió o no, en un nou intent de forçar la renovació de l’òrgan, que està pendent des de fa quatre anys i mig, l’associació progressista Jutgesses i Jutges per a la Democràcia (JJpD) ha vingut a ajudar-los amb un comunicat en què els insta a seguir l’exemple de Concepción Sáez.

La portaveu del Secretariat de Jutgesses i Jutges per a la Democràcia, Ascensión Martín, ha reclamat «la immediata dimissió de tots els vocals del CGPJ», com va fer per carta fa unes setmanes la vocal elegida a proposta d’Izquierda Unida, perquè considera que «és l’única manera de recuperar la dignitat de la institució, que no pot seguir indefinidament en funcions, malgrat el mandat constitucional que la seva durada sigui de cinc anys».

Després que es revelés la renúncia de Sáez, que no serà efectiva fins que sigui acceptada pel president en funcions del CGPJ, el vocal Rafael Mozo, al ple de dijous que ve, diversos vocals progressistes van proposar la idea de plantejar dimissions individuals, però en bloc, per forçar la renovació abans que Espanya assumeixi la presidència de la Unió Europea.

El vocal Álvaro Cuesta ho va plantejar en la Comissió Permanent de dijous i va anunciar la seva intenció de traslladar-ho al ple de dijous que ve. De fet, cinc dels set vocals de tendència progressista es van reunir divendres per estudiar les conseqüències legals de la decisió i els set tornaran a reunir-se dimarts per adoptar una posició definitiva.

La representant de JJpD recorda que l’associació reitera des de fa quatre anys les peticions de dimissió dels que integren l’òrgan de govern dels jutges i que, al seu moment, va deixar el càrrec el president, Carlos Lesmes, com ara ha fet Concepción Sáez, «per evitar ser còmplices d’una situació inacceptable que condueix, a la pràctica, a duplicar el mandat constitucional».

Per això considera que «la iniciativa d’Álvaro Cuesta hauria de ser secundada pels vocals de qualsevol signe, emulant el que Pascual Sala i d’altres van fer al seu moment, una decisió que llavors va propiciar la renovació del CGPJ», afirma.

Fonts de l’òrgan dels jutges van assenyalar a EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, no obstant, que, tot i que al Consell presidit per Sala hi va haver una dimissió en bloc, la renovació no es va produir fins a la celebració de les següents eleccions generals, guanyades per majoria absoluta per José María Aznar.

Irresponsabilitat

Notícies relacionades

Ascensión Martín assenyala que la llei orgànica del poder judicial disposa que cap vocal pot ser reelegit, de manera que la seva continuïtat en el càrrec quatre anys més una vegada complerts els cinc primers suposa l’incompliment d’aquell mandat legal. 

També ha recordat al Partit Popular que és una irresponsabilitat el seu boicot a la renovació del CGPJ i a les presidències del Congrés i Senat, «que tenen l’obligació legal, recollida a l’article 568.1 de la llei orgànica del poder judicial, d’adoptar les mesures necessàries perquè la renovació del CGPJ es produeixi al seu termini», que, en aquest cas, hauria d’haver sigut el 4 de desembre del 2018.