El cap de l’oposició

¿Què està fent Feijóo durant la moció de censura?

El líder del PP no té escó al Congrés, no hi ha volgut anar d’oient i ha decidit col·locar-se una reunió que donarà una foto potent

  • La moció de censura, en directe: clica aquí per saber què està passant al Congrés dels Diputats

¿Què està fent Feijóo durant la moció de censura?

Diego Radamés / EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Alberto Núñez Feijóo no té escó al Congrés dels Diputats. La seva sobtada arribada a la presidència del PP a meitat de la temporada (legislativa), després de la batalla entre Isabel Díaz Ayuso i Pablo Casado, li va impedir tenir aquest espai natural del cap de l’oposició. És una carència que va suplir amb l’escó del Senat (va poder ser designat senador autonòmic per Galícia) i, en debats rellevants com el d’aquesta setmana, no se sap si és una cosa bona o dolenta. Perquè aquesta moció de censura de Vox a Pedro Sánchez també és per a Feijóo, el competidor de Santiago Abascal a la dreta.

Aquest dimarts, Feijóo hauria pogut decidit anar d’oient al debat al Congrés dels Diputats, però no ho ha volgut fer. Per part del PP parlarà, aquest dimarts a la tarda o dimecres el matí, segons el ritme que adquireixi la sessió, Cuca Gamarra, portaveu del grup parlamentari popular. Feijóo ha volgut un dia com avui ser al costat d’ambaixadors de la Unió Europea. El dirigent conservador ha acudit, a dos quarts de deu, a una reunió a l’Ambaixada de Suècia, on el principal diplomàtic, Teppo Tauriainen, ha sigut l’amfitrió i ha acollit els seus homòlegs de països de la Unió Europea.

Notícies relacionades

És habitual que, quan pot arribar un canvi de Govern en un país, els diplomàtics estrangers mirin de conèixer el possible futur president i comencin a estrènyer llaços. És la seva feina. Aquestes setmanes, abans de la campanya de les municipals i autonòmiques del maig, el líder del PP està aprofitant per encaixar aquestes entrevistes i aquest dimarts ha volgut fer de manera sonada, envoltat de diplomàtics europeus. Aquestes últimes setmanes també ha vist, per separat, els ambaixadors del Regne Unit, Alemanya i l’Índia.

El seu equip no ha volgut revelar què farà la resta del dia. L’objectiu del PP és superar aquestes dues jornades parlamentàries amb un perfil baix, per evitar entrar en el xoc amb Vox i amb el seu candidat, Ramón Tamames. Gamarra té previst carregar les tintes amb Pedro Sánchez i obviar el partit d’Abascal i acabar el debat amb una abstenció. Queda poc per a les municipals i autonòmiques, un moment en què el PP haurà de recolzar-se en Vox per mantenir o recuperar governs. A Feijóo no li interessa enemistar-se més amb Abascal. «Ja els té a un pas del ‘sí’», ha dit fent broma Sánchez aquest matí en la seva primera intervenció. «Al senyor Feijóo, [el debat] ni fred ni calor. Ni li va ni li ve. El que farà amb aquesta abstenció és un pagament en diferit, com es porta a casa», ha afegit amb referència a la liquidació que es va pagar a l’exgerent del PP Luis Bárcenas, condemnat per corrupció.