A Saragossa

El dia a dia d’Elionor a l’acadèmia militar: habitació compartida, disciplina i exercicis de foc real

La princesa estudiarà dos cursos per ser oficial de l’Exèrcit de Terra i després farà dos anys més de formació a les escoles de l’Armada i l’Exèrcit de l’Aire

El dia a dia d’Elionor a l’acadèmia militar: habitació compartida, disciplina i exercicis de foc real

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

La vida a l’Acadèmia General Militar de Saragossa –on ingressarà la princesa Elionor el curs vinent– està regida per unes estrictes normes de disciplina i jerarquia que s’apliquen en el dia a dia dels cadets. Habitacions compartides, règim intern, exercicis de foc real i exigents proves físiques són algunes de les coses que viurà la primogènita dels Reis a partir de l’agost vinent. 

«La vida diària del cadet està marcada per l’exactitud en tots els actes i l’observança de les regles de disciplina, jerarquia i unitat, unes característiques indispensables per aconseguir la màxima eficàcia de les Forces Armades». Així es presenta l’acadèmia per a oficials de l’Exèrcit de Terra, que el curs que ve tindrà la princesa Elionor entre els seus alumnes. Segons va anunciar aquesta setmana el Govern, la primogènita dels Reis iniciarà a l’agost la seva formació militar amb un primer any a Saragossa, dividit entre el primer i el segon curs, als que seguiran dos anys més a les escoles de l’Armada i l’Exèrcit de l’Aire.

A l’arribar a l’acadèmia, Elionor, amb tots els seus companys, serà enquadrada en el I Batalló de Cadets i coneixerà els comandaments militars que estaran al capdavant de la seva instrucció. Llavors comença un mòdul d’adaptació a la vida militar i els alumnes són allotjats en cambres amb capacitat per a dos, quatre o fins a dotze persones; passen per la perruqueria, se’ls entrega l’equip militar bàsic i comencen amb les primeres sessions d’ordre tancat.

Fonts militars han explicat a Europa Press que el règim és d’internat, amb un programa habitual que es desenvolupa de dilluns a divendres, amb el cap de setmana lliure tret que els alumnes estiguin de maniobres o arrestats. A més, els alumnes dels centres docents de les Forces Armades tenen dret a una retribució mensual que ronda els 400 euros durant els dos primers cursos i els 600 a partir del tercer; tot i que el palau de la Zarzuela ha assenyalat que la princesa hi renunciarà.

Marxes i exercicis amb foc real

Tot i que el Govern i la Casa del Rei han dissenyat un currículum específic per a la princesa, una part important de la formació militar passa per la seva instrucció «com a combatents» i les pràctiques en el comandament de petites unitats. Per això, Elionor s’haurà d’afegir a activitats tan diverses com marxes, recorreguts topogràfics, exercicis de tir o exercicis de foc real; tot en ambient tant diürn com nocturn, i amb les condicions climatològiques que hi hagi en aquell moment.

En qualsevol cas, els companys d’Elionor ja hauran d’haver superat unes estrictes proves abans del seu accés a l’acadèmia, obligatòries i eliminatòries. En concret, hauran de demostrar el seu bon estat físic aconseguint arribar a la marca mínima en proves de salt vertical, flexions, velocitat, resistència i natació.

Però un filtre anterior el marcarà la nota obtinguda en l’EBAU, ja que les acadèmies d’oficials de les Forces Armades exigeixen per a l’accés una nota de tall alta, similar a la de moltes enginyeries. En concret, en l’últim curs l’acadèmia de l’Exèrcit de Terra la nota de tall per als que seran els primers companys de la princesa va ser de 12,2. Quant a l’Armada, la nota de tall va ser de 12,3 i, en el cas de l’Exèrcit de l’Aire, de 12,7.

Revertir la baixa presència de dones en l’Exèrcit

Notícies relacionades

La ministra de Defensa, Margarita Robles, va remarcar que Elionor es convertirà en la primera dona capità general dels tres exèrcits. La presència actual de la dona en les Forces Armades és del 12,9%, en augment des que l’any 1999 es va aprovar la seva incorporació a la milícia sota el principi d’igualtat «amb totes les seves conseqüències».

No obstant, durant els últims anys el percentatge és superior a les acadèmies militars. El 2021, segons dades oficials del Ministeri de Defensa a Europa Press, el nombre total de dones que van ingressar va augmentar un 6,5% respecte a l’any anterior. A més, els últims cinc anys, el percentatge de dones que van sol·licitar participar en els processos selectius va passar de ser de l’11% del nombre total d’aspirants al 19%.