Comitè d’investigació

Junts acusa ERC de «tolerar» que el Govern central «planti» la delegació europea sobre Pegasus

El secretari d’Estat d’Afers Europeus serà l’únic representant de l’Executiu de Pedro Sánchez que es reunirà amb la missió

Junts acusa ERC de «tolerar» que el Govern central «planti» la delegació europea sobre Pegasus

Carola López / ACN

1
Es llegeix en minuts
EFE

La portaveu de Junts al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, ha censurat aquest diumenge que el Govern d’ERC «toleri» o «accepti» que l’Executiu central es «planti» i cap ministre es reuneixi amb la delegació del Parlament Europeu que investiga el ciberespionatge amb el programa Pegasus.

En declaracions després de visitar el Pícnic Jazz a Terrassa (Barcelona), Nogueras ha acusat també el Govern presidit per Pere Aragonès de mantenir «una actitud inèdita, petita, acomplexada i de submissió davant Madrid i les institucions espanyoles», no només pel cas Pegasus sinó també per com s’ha desenvolupat el seu viatge per Llatinoamèrica.

La dirigent de Junts, que ha definit Pegasus com «un dels casos d’espionatge més greus dels últims anys», ha assegurat que el Govern central mira de «tapar» aquesta qüestió aprofitant la moció de censura de Vox i ha lamentat les declaracions «incomprensibles» del líder del PSC, Salvador Illa, que va negar que hi hagi «cap menyspreu» a aquesta delegació d’eurodiputats.

El secretari d’Estat d’Afers Europeus, Pascual Navarro, serà l’únic representant del Govern central que es reunirà amb els integrants de la delegació parlamentària, dilluns vinent a la tarda. Per contra, els eurodiputats sí que es reuniran amb Aragonès.

Crítiques contra Aragonès per la gira llatinoamericana

Nogueras també ha criticat com s’ha desenvolupat la gira llatinoamericana d’Aragonès, ja que ha assegurat que «fins ara la Generalitat quan es movia per l’exterior sempre ho feia amb el cap ben alt i es veia amb els més alts representants».

Notícies relacionades

Aragonès tancarà la gira per Llatinoamèrica demà dilluns a Xile, després de nou dies en què també ha visitat Colòmbia, l’Uruguai i l’Argentina.

No s’ha reunit amb cap primer ministre, però sí que ho farà amb l’expresidenta Michelle Bachelet (2006-2010 i 2014-2018) i amb ministres del govern xilè. Ja s’ha vist amb l’expresident uruguaià José Mujica, el governador de Buenos Aires Axel Kicillof, i ministres colombians, en comptes d’amb el president, Gustavo Petro, com estava previst inicialment.