A l’espera de sentència

Junts es planteja renunciar a la presidència del Parlament si Borràs és condemnada

La diputada Aurora Madaula creu que podria ser una «opció» per protestar contra «la persecució política i l’ús partidista de la Cambra»

Junts es planteja renunciar a la presidència del Parlament si Borràs és condemnada

David Zorrakino / Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El debat sobre qui ha de substituir Laura Borràs com a presidenta del Parlament, en cas que sigui condemnada, sobrevola des de fa setmanes la Cambra catalana. Junts va accedir al càrrec com a contrapartida a recolzar la investidura del president Pere Aragonès, un acord que es va trencar amb la sortida dels postconvergents del Govern. Malgrat això, ERC assegura que vol tornar a pactar amb Junts el nom del o la substituta, mentre que, de moment, els de Borràs demanen no avançar esdeveniments ni donar per descomptada la condemna. Les últimes hores, però, s’ha posat sobre la taula una altra «opció»: renunciar al lloc com a denúncia política.

Ho ha plantejat la diputada de Junts i secretària segona de la Mesa del Parlament, Aurora Madaula, en una entrevista en el programa ‘Hemicicle’ de Catalunya Ràdio. «Seria una opció com a senyal de protesta per denunciar aquesta persecució política i que hi ha un ús partidista de la Cambra», ha assegurat la diputada, que és molt pròxima a Borràs. Madaula confia que la presidenta suspesa sigui absolta, però si no és així, demana a la Cambra catalana que no faci res fins que la sentència sigui ferma.

Borràs va ser jutjada pel TSJCper fraccionament de contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) i s’enfronta a delictes de prevaricació i falsedat documental, vinculats a la corrupció. La sentència que surti del TSJC no serà ferma fins que el cas arribi al Tribunal Suprem. No obstant, com ha passat en altres ocasions com amb el judici a l’expresident Torra i al diputat de la CUP Pau Juvillà, la Junta Electoral pot considerar que es dona una situació d’«inelegibilitat sobrevinguda» i obligar a executar la sentència immediatament.

Notícies relacionades

Si és així, Madaula creu que «la presidència hauria de recaure en Junts» en virtut de l’acord d’investidura, tot i que ha obert la porta a la possibilitat de renunciar al càrrec com a protesta política. Sigui com sigui, Madaula ha puntualitzat que ella no aspira a ocupar el càrrec de presidenta del Parlament perquè això li resultaria «molt incòmode». El seu nom és el que sona com a substituta des del sector borrasista, tot i que molt previsiblement xocaria amb ERC, pels seus postulats contra els republicans. Anna Erra i Marta Madrenas podrien ser les candidates dels sectors més moderats del partit.

Pel que fa al debat que hi ha entre els grups sobre si cal suprimir les pensions vitalícies dels expresidents si són condemnats per corrupció, Madaula ha indicat que no està en contra d’aquesta mesura, tot i que té «la sospita» que pugui ser una iniciativa ad hoc per al cas Borràs.

Temes:

Parlament