Jornades sobre fiscalitat

Autonomisme i governabilitat: Junts exhibeix les seves dues ànimes en un debat sobre fiscalitat

Laura Borràs acusa ERC de perjudicar els catalans a l’«acontentar-se amb les engrunes autonomistes», mentre Jaume Giró demana no contraposar la governabilitat amb la denúncia independentista

Autonomisme i governabilitat: Junts exhibeix les seves dues ànimes en un debat sobre fiscalitat

Junts

3
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Junts s’ha citat aquest divendres a l’edifici històric de la Llotja de Mar per abordar el seu model econòmic i de fiscalitat. Només una setmana després de l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat amb els vots del PSC, els postconvergents han volgut marcar perfil propi i atacar els seus rivals d’Esquerra, quan queden només 10 setmanes per a les eleccions municipals. Els han acusat d’«acontentar-se amb les engrunes de l’autonomisme» o directament de «mecenatge al govern espanyol». Però la critica unitària als seus exsocis no ha tapat tampoc les diferents veus de Junts, representades per Laura Borràs i Jaume Giró, que s’han expressat amb matisos durant la jornada.

En aquest sentit, la presidenta del partit, Laura Borràs, ha fet un discurs molt dur contra els republicans, a qui ha acusat de perjudicar «el benestar dels catalans» i de «girar full en la independència». Segons Borràs, l’impost més «sagnant» és el de la dependència amb Espanya i considera que només hi podria haver «benestar» per als ciutadans en cas d’independència.

«Cada tren que arriba tard, cada centre de salut al límit, cada escola amb falta de recursos, tot està relacionat amb el dèficit fiscal», ha argumentat Borràs, que ha acusat el president Pere Aragonès de «disfressar les carències de la dependència espanyola». «Hi ha qui vol girar full, que s’acontenta amb les engrunes d’un pressupost autonomista i espanyol que hipoteca el nostre futur», ha conclòs la líder del partit.

Un to diferent ha tingut l’exconseller d’Economia, Jaume Giró, que malgrat acusar ERC de «mecenatge al govern espanyol», ha demanat al seu partit que el discurs de greuges no «segresti» l’«estret marge» que té la Generalitat per governar. «No és incompatible», ha afirmat en aquest sentit. A més, ha defensat que per aconseguir que el moviment independentista «guanyi múscul» s’ha de fer una «gestió impecable» i «demostrar que sabem gestionar els recursos». «Catalunya no es pot permetre limitar-se al discurs de la denúncia, de la injustícia i del greuge», ha afegit en aquest sentit.

No obstant, també ha carregat durament contra el «maltractament» que considera que provoca el model autonòmic a Catalunya, que considera que és «sistemàtic, endèmic i deslleial». En aquest sentit, ha acusat el Govern de voler «sotmetre» i intentar «controlar políticament» els partidaris de la independència amb un finançament que limita l’acció política. A més, ha assegurat que si tots els impostos que paguen els catalans es quedessin a Catalunya, hi hauria «2.700 euros més» per habitant i ha tornat a reclamar que es publiquin les balances fiscals. «Volia demanar a ERC que ja que aprova amb tanta generositat els pressupostos de l’estat, que demani a Pedro Sánchez que les publiqui», ha conclòs.

Notícies relacionades

Els de Borràs i Giró han sigut els únics discursos que s’han pogut escoltar en obert durant la jornada. La presidenta de Junts ha sigut la primera a parlar i després s’ha excusat de la resta de conferències per temes d’agenda, i Giró hi ha arribat més tard perquè tenia una acte a Blanes a primera hora del matí; tots dos no han arribat a coincidir.

També hi han participat el secretari general Jordi Turull, els portaveus del Congrés i el Senat, Miriam Nogueras i Josep Lluís Cleries, i ha reaparegut l’exconsellera i exregidora Elsa Artadi, que fa uns mesos va deixar la política institucional per motius personals. Tots ells han expressat les seves opinions econòmiques davant assessors i membres del partit.