El president, a Llatinoamèrica

Illa recolza que Aragonès faci viatges internacionals, però mostra preocupació per la seva gira

El líder del PSC atribueix a ERC, Bildu i JxCat la «responsabilitat» del fracàs de la reforma de la llei mordassa

Illa recolza que Aragonès faci viatges internacionals, però mostra preocupació per la seva gira

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts

El líder del PSC, Salvador Illa, ha defensat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, viatgi a l’estranger, ja que «feia 10 anys que estàvem tancats a casa», però ha admès preocupació per «informacions» de la seva gira llatinoamericana, si bé esperarà que finalitzi per extreure’n conclusions.

En una entrevista amb La 2 i Ràdio 4, el cap de l’oposició a Catalunya ha sigut preguntat per la seva valoració respecte al viatge per Colòmbia, l’Uruguai, l’Argentina i Xile que el president català està portant a terme aquests dies.

«Vull esperar que acabi. Jo defenso que el president de la Generalitat viatgi. És una de les seves tasques, sempre que s’atingui al marc legal del que pot fer un president», ha dit Illa, que ha assegurat que ell sempre «ajudarà en el que pugui» el president amb vista als seus viatges institucionals.

El dirigent ha considerat que la Generalitat «feia 10 anys que estava tancada a casa i ha de tornar a sortir i viatjar», però ha apuntat: «Si alguna cosa no la veig bé, la diré amb mesura». «Defenso que el president viatgi, tindré una aproximació constructiva i vull esperar que acabi el viatge sobre el qual, efectivament, hi ha algunes informacions que a mi... home», ha suggerit Illa, que ha admès que hi ha informacions preocupants que no ha concretat.

«Sí [hi ha informacions preocupants]..., però vull esperar que acabi, veure com ha anat. I si no ha anat prou bé li faré reflexions perquè vagi millor», ha dit el líder socialista.

Illa ha considerat que la Generalitat hauria de reforçar la delegació del Govern a Brussel·les, per la seva rellevància, i ha opinat que aquestes delegacions catalanes a l’estranger han d’estar orientades a tasques «econòmiques i culturals», a diferència d’altres etapes en què «s’han prioritzat altres coses».

La llei mordassa

D’altra banda, ha atribuït a ERC, Bildu i JxCat la «responsabilitat» que la reforma de la llei mordassa no hagi tirat endavant, al renunciar a l’«acord ampli per modificar 40 articles» i prioritzar «quatre qüestions que no es podien fer per diferents raons, algunes perquè col·lidien amb la legislació europea».

Illa ha assegurat que si arriba a ser president de la Generalitat, «respectarà els punts acordats» a Catalunya, com la prohibició de les pilotes de goma, però ha defensat en tot cas que «la policia ha de tenir mitjans per enfrontar-se a les situacions de dificultat amb què es troba i tenir un suport inequívoc dels responsables polítics, cosa que aquí no ha passat» per part de la Generalitat.

Les municipals

Sobre les eleccions municipals, Illa ha opinat que Barcelona necessita «obrir una nova etapa», que el socialista Jaume Collboni pot liderar, i ha advertit que l’alcaldessa Ada Colau (BComú) i Xavier Trias (JxCat) han fet un «pacte de campanya», després de la seva fotografia dinant junts.

«Són dues persones que han sigut alcaldes, han perdut eleccions –ha opinat–, es necessiten l’un a l’altre, durant vuit anys no es veuen i ara ho fan a les portes d’unes eleccions. És un pacte de campanya, perquè es necessiten i volen reduir la conversa pública a una falsa dicotomia», ha retret.

Notícies relacionades

El dirigent del PSC ha defensat finalment la proposta del seu partit per revocar les pensions a expresidents del Parlament català per poder «dignificar i represtigiar» la institució, però s’ha mostrat obert a «acordar-la» amb els altres grups.

I sobre la presidència actual del Parlament, ha considerat prioritari deixar enrere l’«errònia» interinitat actual, però ha assegurat que a ell no l’«obsessiona» que aquest càrrec recaigui en el PSC. «M’importa més el què que el qui. No renunciem a res i no descarto res, però no és la meva obsessió», ha dit.