Baròmetre de març

El CIS amplia l’avantatge del PSOE sobre el PP i fa caure Podem després del ‘només sí és sí’ i el cas Mediador

MULTIMÈDIA | Del cas Mediador a les Casernes: els implicats i les claus de la trama

Tezanos distancia Sánchez de Feijóo en gairebé 5 punts i col·loca Unides Podem en només un 10% de vots, per sota dels resultats electorals de les eleccions generals

El CIS amplia l’avantatge del PSOE sobre el PP i fa caure Podem després del ‘només sí és sí’ i el cas Mediador
3
Es llegeix en minuts
Marisol Hernández

Les crisis de la coalició per la reforma de la llei del ‘només sí és sí’ i els escàndols de corrupció passen factura, però només a Unides Podem. El Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), en el seu baròmetre de març, que ha donat a conèixer aquest divendres, en contra de la resta d’empreses del sector, amplia les opcions electorals del PSOE i rebaixa les del PP.

El PSOE escala sis dècimes del 32,1% de fa un mes al 32,7%, mentre que el PP baixa 1,8 punts i passa del 29,8% al 28%; això suposa un avantatge més significatiu per als socialistes que arriba als 4,7 punts. Aquesta distància es produeix malgrat que el sondeig s’ha fet en plena controvèrsia entre els socis per la reforma de la llei del ‘només sí és sí’ i quan el PSOE s’ha vist esquitxat per les corrupteles d’un dels seus diputats, Juan Bernardo Fuentes Curbelo ‘Tito Berni’, en el conegut cas Mediador. De fet aquest CIS apunta a un augment en la preocupació dels espanyols per la corrupció.

Segons el sondeig, aquest desgast només afecta Podem, que baixa per segon mes consecutiu i de manera pronunciada, del 12,7% al 10% i, per poquíssim, perd la tercera plaça en favor de Vox. El sondeig de febrer ja va apuntar a una pèrdua d’1,5 punts en intenció de vot dels morats, ja en ple xoc per la modificació de la llei d’Irene Montero i la polèmica per la rebaixa de penes i fins i tot excarceracions a delinqüents sexuals. El PSOE, però, no tenia cap penalització i fins i tot ampliava el seu avantatge sobre el PP, amb una pujada de dos punts. Una circumstància que ara aquesta última enquesta consolida encara més, i duplica aquest ascens.

No puja Vox i baixa el PP

Respecte a la llei del ‘només sí és sí’, els socialistes mantenien que per a ells era més lesiu electoralment la norma i els efectes que ha provocat que impulsar la modificació, tot i que fos amb quatre mesos de retard. Una postura diferent de la de Podem que ha optat per preservar la llei amb l’argument que la proposta del PSOE no respecta l’eix central del consentiment.

En un mes que no ha sigut especialment dolent per al PP, més aviat d’estabilització, el CIS rebaixa la força de Feijóo amb una reducció d’1,8 punts. Una baixada que a més es produeix amb un PSOE a l’alça i amb un Vox que continua perdent alè. El partit d’ultradreta es manté amb el mateix percentatge que fa un mes, puja només una dècima. Però, en canvi, els populars no recullen res d’aquest enfonsament.

Notícies relacionades

A més, en vot directe (aquestes són dades pures, sense estimació, l’anomenada ‘cuina’) també es produeix una caiguda del suport al PP. A l’enquesta de febrer Feijóo estava per davant amb un 22,7% de suport davant el 22,1% de Pedro Sánchez. Aquesta tendència s’inverteix al març i els socialistes es col·loquen de nou al capdavant amb un 23,6% d’intenció de vot davant un PP que baixa 20,9%.

Malgrat el creixement que el CIS concedeix al PSOE, el mateix sondeig reflecteix un important repunt en la preocupació dels espanyols per la corrupció i el frau que coincideix amb el cas Mediador i la seva derivada d’irregularitats en contractes de la Guàrdia Civil del cas Casernes. Aquest assumpte torna a ser entre els 10 que més preocupen als ciutadans, concretament a la setena plaça, al ser citada en un 9,8% dels entrevistats, davant el 4,1% del mes anterior.