Comitè d’investigació

ERC, Junts i la CUP denuncien davant l’Eurocambra la plantada del Govern a la comissió Pegasus

La carta arriba a la UE tres dies abans que comenci la missió d’eurodiputats a Madrid, prevista per a dilluns i dimarts de la setmana que ve

ERC, Junts i la CUP denuncien davant l’Eurocambra la plantada del Govern a la comissió Pegasus
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

ERC, Junts i la CUP han enviat una carta al president del comitè de l’Eurocambra que investiga l’ús de ‘software’ com PegasusJeroen Lenaers, per comunicar-li les incompareixences dels membres del Govern central citats a donar explicacions en la comissió d’investigació del Parlament. La Cambra catalana havia requerit el president del Govern central, Pedro Sánchez, l’exdelegada a Catalunya Teresa Cunillera, el fiscal general Álvaro García Ortiz i les ministres Nadia Calviño, Yolanda Díaz, Margarita Robles i Fernando Grande-Marlaska perquè hi compareguessin.

A la carta enviada a Lenaers, ERC, Junts i la CUP denuncien «l’obstruccionisme» de les institucions de l’Estat i asseguren que les incompareixences demostren «la passivitat de l’Estat davant la vulneració constant i flagrant dels drets humans reconeguts en els tractats i convenis internacionals». La carta està firmada pel president de la comissió d’investigació sobre Pegasus del Parlament, Josep Maria Jové (ERC); el vicepresident de la comissió, Albert Batet (Junts), i la secretària de la comissió, Montserrat Vinyets (CUP).

Notícies relacionades

La denúncia coincideix amb la vista de la missió d’eurodiputats a Madrid per investigar el cas, que tindrà lloc dilluns i dimarts. El viatge, no obstant, està trobant múltiples obstacles. Els grups independentistes acusen el Govern espanyol i els grans partits del Congrés de voler torpedinar la visita amb una agenda que dificultarà les reunions amb l’Executiu i també amb la Cambra baixa. Dilluns és festiu a Madrid i el Congrés estarà tancat, mentre que dimarts a les nou del matí comença el debat de la moció de Tamames.

Encara no hi ha una agenda definitiva, però sí que s’ha confirmat una reunió dimarts del president Pere Aragonès i de la consellera d’Exteriors, Meritxell Serret, amb la delegació d’europarlamentaris. El mateix Aragonès ho va confirmar durant el seu viatge a Llatinoamèrica i va assegurar que seria on fes falta per denunciar la «vulneració de drets» dels espiats i la nul·la «protecció» del sistema judicial.