Les 10 principals frases del discurs de Tamames per a la moció de censura contra Sánchez

Les 10 principals frases del discurs de Tamames per a la moció de censura contra Sánchez

David Castro

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

En el discurs que RamónTamames pronunciarà al Congrés durant la moció de censura al president Pedro Sánchez insistirà que s’han d’avançar les eleccions generals al 28 de maig, la mateixa data de les autonòmiques i municipals. En el text, avançat per ‘eldiario.es’, el candidat de Vox culpa el Govern de l’«afany per dividir els espanyols». A continuació, les 10 principals frases de l’esperada intervenció de Tamames.

- «Si efectivament soc aquí i ara és perquè considero una obligació defensar la idea de la ‘pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols’, que diu l’article 2 de la mateixa Constitució, en la gestació de la qual vaig tenir ocasió de participar i firmar com a diputat, i de votar en el referèndum del 6 de desembre del 1978 com a ciutadà».

- «Un nou govern de la Nació ha de plantejar al poder legislatiu un nou escenari en el qual els partits nacionalistes estiguin representats en la sobirania nacional amb un sistema electoral adequat i no com els de l’actual sobrerepresentació. Perquè la generalitat del poble espanyol sigui el que salvaguardi el futur d’Espanya, i no la seva dissolució [...] i es posi en risc l’arquitectura constitucional del 1978».

- «Es dona un pes moltes vegades indegudament excessiu als partits ultranacionalistes i separatistes, a l’hora de formar-se governs minoritaris, que necessiten el suport d’aquest vot a les Corts Generals. Un favor pel qual sempre s’han de pagar els preus més alts, en termes de concessions de tot tipus, fins i tot de peces de la mateixa sobirania».

- «Aquestes circumstàncies han deformat el mateix Estat de les Autonomies, en el qual l’objectiu principal dels separatistes és inutilitzar l’article 2 de la Constitució, sobre la ‘indissoluble unitat de la nació espanyola, pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols’. I donar pas així a la pretesa autodeterminació, que s’enarbora com un dret, sense cap fonament».

- «Els que afortunadament vam estar des de joves a favor de la llibertat i la democràcia, i va treballar des de l’esquerra –jo ho vaig fer al PCE perquè era un veritable partit de lluita, i que des del 1956 va estar per la plena reconciliació–, no podem deixar d’expressar la nostra perplexitat davant una situació com l’actual a Espanya, que s’assembla més a la d’una moderna autocràcia absorbent. I es converteix, a més, la discussió pública en una dialèctica més aviat a l’estil ‘amic-enemic’, que ens remunta als períodes menys brillants de la nostra història.»

- «Contra tot això es presenta la moció de censura, i, també, contra el fet que es negui des del banc blau el caràcter de democràtiques a formacions que representen milions de ciutadans, com és el cas dels meus proposadors. Que no han deixat en cap moment d’observar la llei i la Constitució. En contrast amb vostè, que està avalat pels hereus dels que fins fa molt poc utilitzaven la violència com a manera d’imposar els seus propòsits, i els que encara mantenen en aquesta Cambra una professió de fe declarada d’acabar amb la unitat d’Espanya».

- «Aquesta elevació de la criminalitat és resultat en gran part de les polítiques que permeten una immigració moltes vegades descontrolada, i que ha sigut incapaç d’impedir l’entrada de tota classe de delinqüents, o d’expulsar-los una vegada coneguts en la seva perillositat, com s’ha vist recentment amb el cas del gihadista d’Algesires. Una àrea d’especial preocupació són les anomenades bandes llatines a Espanya, que cada vegada resulten més violentes. [...] Aquestes bandes estan en procés d’eclosió, amb augment de baralles, mutilacions i ferits, i també està en expansió el nombre de joves que simpatitzen amb aquestes estructures i hi entren a formar part No es tracta de West Side Story a Espanya, sinó d’una cosa molt greu».

- «En el cas de la UE, el projecte més interessant que Espanya podria aportar és el ja esmentat informe complet sobre com organitzar les migracions per la UE».

- «Naturalment, aquest nou intent [el d’intervenir preus] podria tenir un significat profund: establir, en la línia del règim chavista de Veneçuela, la idea del racionament pel Govern, el camí moltes vegades irreversible del racionament dels règims chavistes com Veneçuela, de les èpoques de guerra o de postguerra, o de planificació per generalitzar la pobresa amb l’escassetat i els alts preus. Una vegada més fracassarà aquest propòsit dels que recolzen el seu Govern, senyor Sánchez».

Notícies relacionades

- «Ens preocupa especialment la guerra d’Ucraïna, a la qual des de Brussel·les no s’ofereix una sortida a la pau. Quan l’Europa unida es va començar a formar a partir del 1950 amb la Declaració Schuman, que va ser un veritable manifest per la pau perdurable a Europa, un ideal ara trencat. En aquest sentit, és difícil d’entendre com s’envia un ingent armament de guerra a Ucraïna, sense haver-ho discutit en aquest hemicicle, que se suposa que és seu de la sobirania nacional. Sobretot, amb una política de la UE, de la qual Espanya és part, ¿no continuem sent, senyor Sánchez, un protectorat dels EUA?».

- «El que sabem ara –com diu Francisco Marhuenda, director de ‘La Razón’– és que la llei del ‘només sí és sí’ ha conduït a reduccions de condemnes a més de 400 agressors sexuals».