Derivada del cas Mediador
El tinent general Jarava va parar un informe que havia d’alertar la Fiscalia de delictes a les obres de les casernes
Assumptes Interns de l’institut armat va rebre ordre d’arxivar el cas i parar les investigacions
Què és el cas Casernes i quina relació té amb el cas Mediador
La Fiscalia va poder tenir coneixement ja el 2017 de suposades irregularitats en la contractació d’obres de reforma i reparació de casernes de la Guàrdia Civil, però l’enviament al ministeri públic d’un informe amb dades d’aquest assumpte, emès pel mateix institut armat, va ser parat pel llavors subdirector general en cap del Comandament de Suport del Cos, el tinent general Pedro Vázquez Jarava, confirmen a aquest diari fonts pròximes a la investigació del cas Casernes.
«No és necessari donar trasllat a la Fiscalia», va dir Jarava, que avui és el principal dels quatre imputats en aquest cas, del qual està informant aquest diari. Aquest primer avís al fiscal va acabar arxivat als calaixos del Ministeri de l’Interior de l’època.
El 18 d’abril del 2017, el llavors director adjunt operatiu (DAO) de la Guàrdia Civil, el tinent general Pablo Martín Alonso, va rebre un extens escrit titulat «Esborrany d’Informe Fiscalia». Havien redactat el dossier agents del Servei d’Assumptes Interns de la Guàrdia Civil, després d’investigar una primera tanda d’informació d’origen anònim que va arribar a aquest servei el 2016. Aquell any és precisament el període en el qual la facturació de l’empresari canari Ángel Ramón Tejera amb la Guàrdia Civil es dispara per treballs avui sota sospita fins a multiplicar-se per tres respecte a la mitjana d’exercicis anteriors.
Assumptes Interns va entregar l’informe, per quadruplicat, al DAO el 18 d’abril del 2017. El seu contingut versava sobre el cridaner augment de contractes concedits per diverses i disperses unitats de la Guàrdia Civil, la majoria no canàries, a un mateix empresari. Els autors de l’informe apuntaven ja possibles delictes en aquesta successió de contractes, però encara no era el tinent general Jarava l’objectiu de les seves indagacions.
«No l’enviïn»
Martín Alonso va entregar una de les còpies a Jarava, per demanar al Comandament de Suport la seva opinió. Al mes següent, maig del 2017, Jarava va remetre al DAO un escrit de contestació en el qual sosté: «Per entendre que en les actuacions informades no hi ha indici de delicte, no és necessari donar trasllat a la Fiscalia de l’informe del Servei d’Assumptes Interns». Segons fonts relacionades amb el cas Casernes, Jarava va recolzar aquesta negativa en les respostes que va obtenir entre diversos responsables de comandàncies i aquarteraments.
El 27 de desembre del 2017, l’informe va quedar definitivament parat quan el director general de la Guàrdia Civil de l’època, José Manuel Holgado –home de la màxima confiança del llavors ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido– va donar per escrit ordre a Assumptes Interns d’arxivar l’assumpte i acabar amb les seves indagacions. Jarava ja havia cessat en les seves funcions de subdirector general de la Benemèrita, en un passi al retir que apareixeria en el BOE dues setmanes després.
Des de l’11 de febrer fins al 13 de desembre del 2016, el constructor Mon Tejera havia rebut 80 pagaments de la Guàrdia Civil, en ferm o sota la forma d’«Avançament de Caixa Fija», prevista en el procediment de contractació d’obres del Servei d’Aquarterament de l’institut armat. Els 80 encàrrecs es van portar a terme –segons Assumptes Interns després de designació del constructor pel mateix Jarava– en casernes de les comandàncies d’Algesires, Alacant, Àvila, Badajoz, Castelló, Jaén, Santa Cruz de Tenerife i altres de dependents de la Zona de Múrcia i la Direcció d’Assumptes Econòmics del Cos. Aquest amuntegament de pagaments es quedaria sense escorcollar mig any més, fins que un altre anònim posterior va arribar, el maig del 2018, a Assumptes Interns procedent de la Secretaria d’Estat de Seguretat.
L’opinió que llavors va ser decisiva per aturar les investigacions era la d’un general mimat per l’anterior ministre, Jorge Fernández Díaz. El 28 d’abril del 2012, Jarava –ascendit a general de Brigada el juny de 2008, en temps d’Alfredo Pérez Rubalcaba a Interior– havia sigut ascendit per Fernández Díaz i el seu col·lega en Defensa, Pedro Morenés, a general de Divisió.
El 14 de desembre del 2012, el mateix tàndem de ministres l’havia ascendit a tinent general... en menys de vuit mesos. Era una velocitat inèdita fins aleshores en un cos en el qual, per ser únicament cinc les places, un general de Divisió pot esperar anys per arribar a les tres estrelles de tinent general.
En un informe elevat al jutge d’instrucció 2 d’Àvila el 24 de gener del 2020, els agents d’Assumptes Interns de la Guàrdia Civil diuen que el 2016 «es produeix un increment exponencial dels imports facturats». Aleshores, l’institut armat, ja sota la direcció de Félix Azón, havia portat Jarava davant els tribunals per la presumpta comissió de cinc delictes: suborn, malversació, prevaricació administrativa, falsedat documental i tràfic d’influències.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.