Fitxatges per a les llistes

El PP català consolida la seva OPA a Cs i rescata escapats a Vox per a les eleccions municipals

Els populars fien la seva recuperació a Catalunya al canvi d’etapa en la direcció nacional amb Feijóo al capdavant

El PP català consolida la seva OPA a Cs i rescata escapats a Vox per a les eleccions municipals

FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ressorgir de les cendres. Aquest és el principal objectiu del PP per a les eleccions municipals a Catalunya. Els populars van tocar fons fa quatre anys, quan només van aconseguir 67 regidors i un 3,1% dels vots. Uns resultats molt dolents, més si es comparen amb els del 2015, quan tenien 214 regidors, i encara més si es tenen en compte els 473 del 2011. En aquell moment, van ser la tercera força al territori català, només per darrere de CiU i el PSC. Han passat dotze anys i tot i que l’optimisme popular no arriba a tornar a aquestes xifres, sí que confien en la recuperació que preveuen les enquestes de cara a les eleccions municipals del 28 de maig. Fonts del partit atribueixen l’onada de les bones perspectives estatals al líder nacional, Alberto Núñez Feijóo, de cara a les generals i esperen aconseguir l’erosió dels seus principals contrincants a Catalunya: Ciutadans i Vox.

Els populars fa temps que treballen per endinsar-se en la seva OPA als taronges. En les eleccions anteriors al Parlament ja es van donar alguns exemples d’això, com el fitxatge d’una de les principals cares visibles, Lorena Roldán, com a número dos del PP. Però en les llistes del maig vinent aquesta imatge es repetirà per tot el territori. De fet, diversos candidats de Ciutadans el 2019, encapçalaran ara les llistes dels populars. Una situació que es dona a Canet de Mar, Pallejà, la Llagosta i Viladecavalls. I en el cas de Molins de Rei l’excandidat dels taronges serà el número dos del PP.

També a la ciutat de Barcelona hi ha hagut suports d’exdirigents del partit liderat per Carlos Carrizosa. Concretament, tres representants dels districtes de Sant Martí, les Corts i l’Eixample s’han afiliat al PP, segons fonts dels populars. A més, l’expostulant de Cs a Sant Cugat ha anunciat recentment el seu suport al candidat popular i una regidora de Mollet s’ha afiliat al partit presidit per Alejandro Fernández a Catalunya i treballarà per a la candidatura de Xavier García Albiol a Badalona. Es tracta de persones vinculades als sectors crítics de Cs i que ja havien passat al grup de no adscrits.

La recerca de candidats de Cs

Notícies relacionades

Fonts del partit taronja reconeixen que encara no tenen alcaldables alternatius per als municipis on han perdut el candidat, tot i que recorden que encara tenen un mes i mig de marge. Els taronges asseguren tenir ja llistes entre 80 i 90 candidatures municipals, el 80% de l’objectiu fixat. Fa quatre anys van ampliar molt significativament la seva base territorial i es van presentar en 204 municipis, tot i que en les anteriors –les del 2015– van estar representats en 90.

Però els populars no només pesquen candidats a Cs, sinó també a l’extrema dreta de Vox. Antics dirigents dels populars que se’n van anar a les files ultres han decidit tornar al seu partit original. Un exemple d’això és l’alcaldable de Viladecans, que ho va ser el 2019 amb Vox i ara ho serà amb el PP. També el coordinador del partit de Santiago Abascal al Baix Llobregat ha deixat la formació i s’ha afiliat al PP, tot i que en el seu cas no era antic militant. Segons fonts populars, en els últims mesos han detectat un augment significatiu de militants, especialment a la província de Barcelona, on han guanyat 143 militants des del juliol. Actualment són 20.300 en total.