A les portes de les municipals

Els estatuts del PP obliguen Feijóo a suspendre Albiol quan se li obri judici oral

Fonts de la cúpula del partit treuen importància a l’assumpte: «No és un tema de corrupció política»

Els estatuts del PP obliguen Feijóo a suspendre Albiol quan se li obri judici oral

Ricard Cugat

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Alberto Núñez Feijóo haurà de moure fitxa després de la investigació judicial a l’exalcalde i candidat del PP a les eleccions municipals de Badalona, Xavier García Albiol. Com va avançar EL PERIÓDICO, la fiscalia sol·licita dos anys i 10 mesos de presó, 10 anys d’inhabilitació i una multa de 9.500 euros per a l’alcaldable per un delicte continuat de prevaricació, des d’administrativa fins a urbanística i ambiental, a l’haver tolerat presumptament la instal·lació de dues antenes de telefonia mòbil a la comissaria de la Guàrdia Urbana del municipi que no comptaven amb llicència i que eren presumptament il·legals.

Quan el jutge obri judici oral en els pròxims dies, segons fonts judicials, Albiol haurà de ser suspès de militància si Génova compleix amb els estatuts del partit, al tractar-se d’un delicte vinculat a la corrupció. La corrupció com a tal no apareix al Codi Penal, però el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va emetre una nota en la qual desgrana quins delictes hi estan vinculats i la prevaricació hi consta.

La normativa interna del PP deixa clar que «la suspensió provisional d’afiliació serà acordada de manera automàtica pel Comitè Nacional de Drets i Garanties», entre altres casos, «quan un afiliat estigui involucrat en un procés penal respecte als quals s’hagi dictat acte d’obertura de judici oral per un delicte relacionat amb la corrupció». Ara bé, no serà expulsat fins que el tribunal declari la seva culpabilitat amb una sentència ferma, segons aclareix l’article 21 del document.

El codi ètic

Però no només això. Tots els càrrecs del PP han de firmar el codi ètic i enviar el text firmat a la direcció nacional i, segons fonts consultades per aquest diari, Albiol l’ha subscrit. Amb això, la formació elabora una declaració d’inexistència a les llistes electorals de processats i imputats per corrupció del partit que diu: «El Partit Popular no té coneixement i es compromet que cap dels seus candidats estigui sent jutjat penalment per delictes associats a la corrupció i contra el qual s’hagi dictat ja acte d’obertura de judici oral», una decisió especialment significativa, ja que Albiol és un dels principals candidats del partit a Catalunya amb opcions de recuperar l’alcaldia de Badalona el 28 de maig.

Fonts populars recalquen que Feijóo està obligat a implicar-se en l’assumpte i creuen que, si no pren una decisió, el PSOE l’utilitzarà com a arma electoral en un moment en què el focus mediàtic està sobre el cas Mediador, que afecta els socialistes, que han apartat l’investigat, el ja exdiputat Juan Bernardo Fuentes Curbelo, àlies ‘Tito Berni’.

La reacció de la direcció

Notícies relacionades

A la seu principal dels populars es resisteixen a parlar del futur d’Albiol i treuen importància al cas Antenes: «No és corrupció política. Intenten ressuscitar un assumpte de fa 11 anys». Aquestes fonts obvien que la «prevaricació» de la qual se l’acusa, és, com el suborn, el tràfic d’influències o la falsedat documental, un delicte relacionat amb la corrupció.

A Génova consideren que el Govern està fent un ús partidista de la fiscalia, i en aquest sentit recorden que, també fa uns dies, va sortir la petició de 15 anys de presó per a l’exministre del PP Jorge Fernández Díaz per l’ús il·legal dels recursos públics per beneficiar el seu partit. Aquestes fonts oficials afegeixen que qui està sent investigat és l’actual alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, del PSOE, per prevaricació urbanística, una informació en la qual també va incidir dijous Albiol quan es va donar a conèixer l’escrit de la fiscalia.