Proposició de llei

Els Comuns veuen amb bons ulls suprimir les pensions vitalícies dels expresidents del Parlament

El grup de Jéssica Albiach també està treballant en una proposta pròpia per acabar amb els «privilegis» en la institució

Els Comuns veuen amb bons ulls suprimir les pensions vitalícies dels expresidents del Parlament

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El PSC ha registrat ja al Parlament la proposició amb què pretén eliminar les pensions vitalícies dels expresidents de la Cambra catalana, així com reduir i limitar a sis mesos els imports de les persones que ja estan rebent aquesta retribució. S’haurà de veure, a partir d’ara, si hi ha una majoria parlamentària perquè aquesta iniciativa prosperi. En aquests moments, només ERC i Junts –així com l’antiga Convergència– tenen dirigents i exdirigents cobrant o amb dret a cobrar aquestes pensions.

Els Comuns ja s’han pronunciat per deixar clar que, de partida, veuen amb bons ulls acabar amb el que consideren «privilegis» en la institució, tot i que també estan treballant en una proposta amb segell propi. «La proposta que presenta el PSC sona bé. Hem d’acabar de valorar-la, però compartim que ja és hora d’acabar amb els privilegis totalment desfasats», ha assegurat el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena. Fonts del partit admeten que els socialistes s’han «avançat» a l’hora de formular una proposta que ells també estan estudiant i que ara hauran de veure si pot ser alternativa o bé de caràcter complementari.

Notícies relacionades

La llei actual, aprovada inicialment el 1988 i modificada el 2003, preveu que quan un president abandona el càrrec cobri el 80% del sou durant la meitat del temps que l’ha exercit o almenys quatre anys. Es tracta d’una retribució a què, per exemple, tindria dret la presidenta de Junts i presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, una vegada sigui rellevada en el càrrec. Tot i així, els socialistes sempre han assegurat que no farien una proposta ad hoc per a la situació de la dirigent, que espera sentència pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes.

El partit de Salvador Illa proposa ara, com ha avançat ‘La Vanguradia’, que aquesta retribució sigui del 20% i que es percebi durant sis mesos. En el cas de la jubilació, a partir dels 65 anys cobren ara una pensió vitalícia del 60% del salari si han exercit un mínim de dos anys –els dos anys de Borràs es van complir aquest 12 de març–. És el cas de Joan Rigol i Núria de Gispert i també de Carme Forcadell, tots ells més grans de 65 anys. La proposta del PSC passa per eliminar aquesta pensió, que ja no podrien cobrar Ernest Benach, Roger Torrent i Borràs quan es jubilin, i fixar-ne una de transitòria per als que l’estan rebent en aquests moments: seria d’un 10% durant sis mesos des del moment en què entri en vigor la reforma de la llei.