El tauler electoral

¿On se la juga el PSOE? Els 20 escons que Sánchez es disputa amb la dreta després de ‘perdre' un milió de vots

Els socialistes pugnen amb el PP, Vox i Cs per un de cada sis diputats i 200.000 vots que poden decidir el futur Govern

¿On se la juga el PSOE? Els 20 escons que Sánchez es disputa amb la dreta després de ‘perdre' un milió de vots
6
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ricard Gràcia
Ricard Gràcia

Infografia

Especialista en Visualització de la informació, dades, mapes, diagrames... Noves narratives

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Francisco José Moya
Francisco José Moya

Infografia

ver +

El PSOE va haver de salvar amb el PP el primer tràmit de la seva reforma de la llei del ‘només sí és sí’ enmig d’un xoc frontal amb Unides Podem el mateix dia que el Govern aprovava una llei de paritat en grans empreses, i al cap de pocs dies que Pedro Sánchez acusés el president de Ferrovial de voler esquivar l’impost a grans fortunes emportant-se la companyia als Països Baixos. Pal i pastanaga a l’esquerra i la dreta que pot ajudar els socialistes a tapar les importants fugues de vot que presenten a menys de tres mesos per a les eleccions municipals i autonòmiques, i a nou mesos per al pols de Sánchez amb Alberto Núñez Feijóo. No només perquè la dreta és el flanc per on al PSOE se li estan escapant més suports, sinó també perquè amb el PP, Vox i Ciutadans es jugarà en les generals de tardor ni més ni menys que 20 escons (1 de cada 6), cinc vegades més dels que es disputarà amb el seu soci del Govern.

En les eleccions del novembre del 2019, el PSOE va ser el partit que va obtenir l'últim diputat en 15 circumscripcions (Albacete, Astúries, Barcelona, Conca, Huelva, Osca, Jaén, Las Palmas, Lleida, Lugo, Múrcia, Ourense, Sevilla, Tarragona i Saragossa) i el que es va quedar més a prop d’aconseguir l’últim escó a 10 províncies més (Cantàbria, Ceuta, Còrdova, les illes Balears, Madrid, Navarra, Palència, Salamanca, Santa Cruz de Tenerife i València).

En 20 d’aquests 25 feus (Albacete, Astúries, Barcelona, Cantàbria, Ceuta, Còrdova, Conca, Osca, les illes Balears, Las Palmas, Madrid, Múrcia, Navarra, Palència, Salamanca, Santa Cruz de Tenerife, Sevilla, Tarragona, València i Saragossa), els socialistes pugnen per mantenir o aconseguir l’acta amb el PP, Vox o Ciutadans, mentre que en només quatre (Huelva, Jaén, Lugo i Ourense) el pols és amb Unides Podem.

¿Quants vots li fan falta al PSOE per lligar aquests 20 diputats? Si agafem com a referència per quantes paperetes es va obtenir l’últim escó a cada circumscripció i per quantes es va quedar sense acta la candidatura més pròxima, Sánchez necessita sumar un total de 203.931 sufragis més que les dretes en aquests 20 territoris. La batalla per 9 dels 20 parlamentaris és directament amb el PP (Albacete, Barcelona, Cantàbria, Còrdova, Madrid, Palència, Salamanca, Santa Cruz de Tenerife i València) i la seva consecució depèn, en total, de 84.293 suports en aquestes províncies.

Per complicar-li una mica més el desafiament a Sánchez, la majoria d'aquestes 20 lluites del PSOE amb les dretes tindran lloc a províncies que reparteixen entre 3 i 7 escons, on es necessiten menys vots per aconseguir una acta. El cas més extrem és Conca. En les últimes eleccions generals, els socialistes van obtenir l'últim dels tres diputats d'aquesta província i Vox es va quedar a tot just 200 paperetes de prendre’ls-hi. El resultat en aquesta circumscripció va ser de dos escons per al PSOE i un per al PP, de manera que si Sánchez perdés aquest diputat la tardor que ve, hi hauria un triple empat o la victòria de Feijóo en aquest feu. A les illes Balears es va donar la situació oposada: el PSOE es va quedar a 884 vots de treure-li un escó a Vox, cosa que hagués trencat a favor dels socialistes el quàdruple empat a dos que hi va haver a l’arxipèlag.

Per guanyar les quatre batalles directes amb Unides Podem (Huelva, Jaén, Lugo i Ourense), el PSOE necessita obtenir un total de 38.440 vots, la meitat de suports que en la seva pugna amb el PP i cinc vegades menys paperetes que en el pols amb el conjunt de les dretes. Les quatre províncies reparteixen 4 o 5 escons i a totes van ser els morats qui es van quedar a les portes d'arrabassar l’últim diputat a qui després serien els seus socis en el Govern. Les diferències van superar els 10.000 sufragis als quatre territoris menys a Huelva, on l’avantatge socialista va ser de només 218 paperetes.

Els comptes del PP tampoc són fàcils. El 2019, Pablo Casado va obtenir l'últim escó en 20 circumscripcions (Almeria, Badajoz, Burgos, Cantàbria, Ciudad Real, Còrdova, Granada, Guadalajara, La Rioja, Madrid, Màlaga, Melilla, Palència, Pontevedra, Salamanca, Santa Cruz de Tenerife, Sòria, Terol, València i Valladolid) i es va quedar a les portes d'aconseguir l'últim diputat en 11 províncies més (Albacete, Àlaba, Àvila, Barcelona, Càceres, Castelló, Guipúscoa, Lleó, Segòvia, Biscaia i Zamora).

Els populars es jugaran 18 escons amb partits d'esquerres, la meitat amb el PSOE, per als que necessita reunir 201.319 vots en aquests feus, una quantitat molt similar que la que requereix el PSOE per treure-li diputats a les dretes. En paral·lel, Feijóo es disputarà 11 parlamentaris més amb formacions conservadores i per aconseguir-los necessitarà 54.058 sufragis.

Una vintena d'escons, els que Sánchez es juga amb les dretes, és també l’avantatge que la majoria d'enquestes atorguen al PP sobre el PSOE en aquests moments, entre les quals el recent Baròmetre d'Espanya del GESOP per a Prensa Ibérica. Segons aquest sondeig, la suma del PP i Vox oscil·la en una forquilla de 168 a 177 diputats, mentre que la suma del PSOE amb tots els seus actuals socis parlamentaris bascula entre 172 i 183 representants, per la qual cosa aquest sac d’escons en lluita entre esquerres i dretes poden ser crucials per inclinar la igualada balança de la governabilitat.

Semblaria més senzill que Sánchez presentés batalla per l'esquerra que per la dreta de les fronteres del PSOE tenint en compte que necessita menys vots per guanyar-la. Però, ¿convé als socialistes? Distanciar-se d’Unides Podem en la recta final de la legislatura té un doble avantatge. D'una banda, evita que el seu soci morat, que ja ha encadenat diverses clatellades electorals des del 2019, es dessagni i li compliqui l’encaix de les futures aliances per mantenir el Govern. I en paral·lel, li permet recuperar suports pel centre i, així, frenar el principal i creixent transvasament de vots que pateix el partit, tal com ha confirmat l’última enquesta del GESOP.

El PSOE va reunir 6.792.199 vots el novembre del 2019. Segons l’esmentat baròmetre, a nou mesos de les generals, 1.467.112 votants socialistes canviarien de papereta, 2 de cada 10. D’aquests, 1.093.543 electors que van votar Sánchez fa quatre anys recolzarien ara formacions de dretes: 767.518 el PP; 251.311 Vox; i 74.714 Ciutadans. Per l’esquerra, el PSOE perdria 312.440 votants: 251.311 recolzarien Unides Podem i 61.129 Més País.

Notícies relacionades

Malgrat aquestes fugues, Sánchez li aguanta el pols a Feijóo perquè atrauria 2.448.758 electors que es van abstenir el 2019 i perquè recuperaria 540.547 vots (367.186 per l’esquerra i 173.361 per la dreta). Amb tot, els socialistes perdrien per la dreta tres vegades més suports dels que sumarien per l’esquerra, i també s’ha d’afegir que 1.575.790 votants de Sánchez tampoc li garanteixen el seu suport i es declaren indecisos.

El PP, en canvi, recuperaria gairebé quatre vegades més vots dels que perdria. Casado va obtenir 5.047.040 suports en les últimes eleccions, dels quals, segons el GESOP, 585.455 anirien ara cap a d’altres caladors: 494.609 a Vox i 90.846 al PSOE. Unes fugues que compensaria de sobres amb els 2.233.079 vots que pescaria, en proporcions similars, de tres partits: 767.518 del PSOE, 746.023 de Vox i 719.538 de Ciutadans. I els abstencionistes també són una font important per als populars: 1.661.657 electors que es van quedar a casa fa quatre anys triarien avui la papereta del PP. Un altre factor que afavoreix Feijóo és que té la meitat d’indecisos que Sánchez: 792.385 votants del PP el 2019 no tenen clar encara què farien ara.