Baròmetre del Gesop

Enquesta: la meitat dels espanyols rebutgen la reforma del delicte de malversació

  • El nou tipus penal divideix els votants del PSOE i només suscita un suport majoritari en els electorats d’ERC, Junts i Unides Podem

Enquesta: la meitat dels espanyols rebutgen la reforma del delicte de malversació

EPC

3
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Francisco José Moya
Francisco José Moya

Infografia

ver +

El delicte de malversació ha sigut l’altra gran reforma del Govern central que no ha tingut els efectes que el PSOE i Unides Podem buscaven, com ha passat amb la llei del ‘només sí és sí’. La modificació, basada a atenuar les penes en aquells casos en què no hi hagi hagut un lucre personal amb els diners malversats, anava aparellada amb l’eliminació del delicte de sedició, pel qual van ser condemnats a la presó els nou líders de l’1-O. Segons el Baròmetre d’Espanya del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per al grup Prensa Ibérica, pràcticament la meitat dels ciutadans (49,3%) rebutgen el canvi penal en la malversació. I l’altra meitat està repartida a parts iguals entre els que recolzen la modificació (25,2%) i els que eviten pronunciar-se sobre això (25,5%). De totes les mesures del Govern central per les quals ha preguntat el sondeig, la reforma de la malversació és, amb diferència, la que genera un percentatge més alt d’indecisos.

Només entre els votants d’ERC, Unides Podem i Més País són més els que aproven la reforma que els que la desaproven, tot i que únicament en el cas dels republicans, alguns dels dirigents dels quals tenen o han tingut causes pendents amb la justícia pel procés, el percentatge de ‘sí’ supera el 50%. Quant a l’electorat de Junts, l’altra força que es podria beneficiar del nou Codi Penal, el 44% hi està a favor, el 32,4% hi està en contra i el 23,6% no es pronuncia. Una divisió similar, però amb avantatge del ‘no’, es produeix entre els votants del PSOE: el 43,6% avala la reforma, el 32,6% la rebutja i el 23,4% no respon. En l’electorat de dretes, l’oposició supera el 70% en tots els partits.

Notícies relacionades

Per comunitats autònomes, Catalunya i Euskadi són les úniques on la reforma troba més suports que rebutjos, tot i que en els dos casos les diferències són estretes. Sobretot entre els catalans: el 36,9% l’aprova i el 32,1% la desaprova, i el 29,2% no es pronuncia. Quant als bascos, el 37,1% hi estan a favor, el 26,8% hi estan en contra i el 36,1% no contesta. També estan bastant dividides les opinions a les Canàries: el 44,5% avala els canvis penals i el 48,3% els refusa. A la resta d’Espanya, els percentatges de ‘no’ són per sobre del 50% i fins i tot, a Madrid i les dues Castelles, del 60%.

Resulta cridaner el desglossament dels resultats per franges d’edat perquè es comprova com l’oposició a la reforma penal creix a mesura que l’entrevistat té més anys. De fet, la diferència arriba a ser de fins a 27 punts entre els més joves i els adults. El rebuig assoleix el 57,3% en la franja de 45 a 59 anys, i el 56,9% a partir dels 60 anys, en tots dos amb el ‘sí’ rondant el 20%. En canvi, en la franja de 30 a 44 anys, el ‘no’ se situa en el 39,4% i el ‘sí’, en el 28,5%. El tomb es produeix entre els més joves, de 18 a 29 anys: el 35% recolza la mesura, el 30,5% la rebutja i el 34,5% no es pronuncia.

Fitxa tècnica

-Empresa responsable: Gesop.

-Tècnica d’investigació: entrevistes telefòniques.

-Àmbit d’estudi: Espanya.

Població: majors d’edat amb dret a vot.

Mostra: 1.002 entrevistes.

-Tipus de mostreig: proporcional per comunitats autònomes i dimensió de municipi. Selecció de la persona que cal entrevistar segons quotes encreuades de sexe i edat.

-Marge d’error: +/– 3,10% per a un nivell de confiança del 95% i p=q=0,5.

-Treball de camp: del 27 de febrer a l’1 de març del 2023.