Eleccions municipals 2023

Desbandada de presumptes suports a Maragall després de l’acte d’inici de la seva precampanya

Un mínim de quatre membres del grup que ERC va anunciar com a suport intel·lectual del republicà es desmarquen en tot just 18 hores

L’exregidor de l’Ajuntament de Barcelona Ramon García-Bragado, aquest dimecres als jutjats.

L’exregidor de l’Ajuntament de Barcelona Ramon García-Bragado, aquest dimecres als jutjats. / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

‘Tret per la culata’ i ‘començar amb mal peu’ són expressions que defineixen, totes dues, l’inici de la precampanya d’ERC. Fins a quatre integrants de la llista que el partit va facilitar com a membres del grup de suport a Ernest Maragall s’han desmarcat de la candidatura en les primeres 18 hores des que es va fer pública, en l’acte de suport al republicà. Es tracta de l’escriptor Jordi Amat, l’advocat i ex alt càrrec de l’Ajuntament de Barcelona en l’etapa del PSC Ramon García-Bragado, el professional del tercer sector Enric Morist i el director del Primavera Sound i de la Sala Apolo, Alberto Guijarro.

En els casos d’Amat i García-Bragado, la candidatura de Maragall «ha assumit la responsabilitat de la confusió» i assenyala que s’havien tingut converses i se’l va convidar a l’acte i tots dos van dir que hi anirien. Per aquesta raó es va comptar amb la seva presència. Fora de micròfon, no obstant, alguns es mostren sorpresos pel que ha passat i al·ludeixen a missatges privats que demostrarien que l’anunci d’ERC no era un castell en l’aire, tot i que eviten alimentar un incendi que difícilment els donarà rèdits positius. En el cas de Morist, el professional del tercer sector va atribuir la seva inclusió en la llista a «un error de bona fe».

Segons les esmentades fonts republicanes, el mateix Maragall o altres membres del seu equip han parlat telefònicament en les últimes hores amb ells per aclarir els fets i disculpar-se personalment per l’error.

En conversa amb aquest diari, via missatgeria, García-Bragado va assenyalar: «No vaig assistir a l’acte de l’Ernest ni vaig firmar cap manifest. Per tant, s’ha utilitzat el meu nom sense el meu consentiment. Ho sento perquè soc amic de l’Ernest, però en cap cas he recolzat la candidatura».

Un altre integrant destacat del grup, qui va ser l’arquitecte en cap de l’ajuntament i factòtum urbanístic de tota la transformació de Barcelona entre 1986 i el 2004, José Antonio Acebillo, per la seva banda, ha assegurat que «convidat per Ernest Maragall, dimecres vaig assistir a un acte en què, després d’una doble presentació, Maragall va fer un discurs sobre la seva candidatura a l’alcaldia de Barcelona. Acabat el seu discurs jo me’n vaig anar i per tant no sé el que va passar posteriorment. No sé res en relació amb una llista de suport i per tant no sé si hi ha hagut un error o no».

Manifest pro Maragall

Notícies relacionades

En el manifest de suport a Maragall s’assegura que Barcelona és «lluny del que ens hem d’exigir com a subjecte col·lectiu, com a ciutat que vol ser referència al món». «Barcelona ha perdut el rumb, està desconcertada després d’anys de governs que no l’han sabut entendre ni orientar. La ciutat demana que se li torni la suma d’orgull, confiança i ambició que avui enyora», asseguren.

Segons el text, els signants aconsellen a Maragall «no quedar-nos atrapats en el despit o la frustració». «No volem mirar enrere, ni volem experiments fracassats ni conceptes obsolets», afegeixen.