Enquesta del CEO

La majoria de catalans veu insuficient la cooperació entre governs

La majoria de la població de Catalunya és partidària d’il·legalitzar alguns partits polítics en determinades circumstàncies

La majoria de catalans veu insuficient la cooperació entre governs

DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
EFE

Un 57% de catalans considera que el nivell de cooperació entre el Govern central i el català és insuficient, segons es desprèn de l’última enquesta sociopolítica elaborada pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat, difosa aquest dijous.

L’enquesta, realitzada amb la nova metodologia «autoadministrada» del CEO, s’ha elaborat a partir d’una mostra de 5.569 persones més grans de 16 anys seleccionades de manera aleatòria.

Per contra, un 23% de catalans considera «adequat» el nivell de cooperació entre administracions i un 9%, «excessiu», un percentatge que s’eleva entre els simpatitzants de la CUP (32%), JxCat (25%), Vox (15%) i el PPC (12%).

La percepció que els dos governs no cooperen prou es manté estable independentment del sentiment de pertinença dels enquestats, si bé un 31% dels que se senten «només catalans» consideren que el nivell de cooperació entre les dues administracions és excessiu.

En la roda de premsa de presentació de l’enquesta, el director del CEO, Jordi Muñoz, ha explicat que el centre ha fet «un esforç metodològic per tenir una mostra gran i representativa de la societat catalana» i que, amb el nou mètode, en què es respon en la intimitat, es limita el biaix de les respostes dels enquestats.

La il·legalització de partits

Segons l’enquesta, la majoria de la població catalana és partidària d’il·legalitzar alguns partits polítics en determinades circumstàncies: en el cas d’aquells que siguin contraris als drets humans, un 59% considera que caldria il·legalitzar-los «sempre», i un 22% en alguns casos.

El 45% dels catalans també opina que caldria il·legalitzar els partits contraris a la democràcia (un 29% en «determinades circumstàncies») i un 33% als partits d’extrema dreta (un 37% ho creu en alguns casos).

Notícies relacionades

En un percentatge menor, però també significatiu, se situen els partidaris d’il·legalitzar els partits contraris a la Constitució Espanyola (un 14% creu que s’haurien d’il·legalitzar sempre i un 45% «en determinades circumstàncies»), i els d’extrema esquerra, amb uns percentatges similars als anteriors.

Tot i que en menor intensitat, la població catalana també és partidària de limitar les manifestacions i actes públics en alguns casos concrets: un 54% creu que s’haurien de prohibir les contràries als drets humans, un 35% les d’extrema dreta i un 32% les contràries a la democràcia. 

Temes:

Govern Govern