Baròmetre del Gesop

Enquesta: La meitat dels espanyols avalen la llei trans i un terç la rebutja

La nova norma concita un suport molt més gran entre els joves i entre els votants d’esquerres

Enquesta: La meitat dels espanyols avalen la llei trans i un terç la rebutja
2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Francisco José Moya
Francisco José Moya

Infografia

ver +

La llei trans ha sigut un dels motius de tensió i fractura no només entre els socis del Govern central, sinó també dins dels diferents moviments feministes, tal com s’ha plasmat al carrer en les manifestacions d’aquest 8-M. El Baròmetre d’Espanya del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per al grup Prensa Ibérica també deixa patent aquesta divisió, tot i que en línies generals predominen les opinions favorables a la nova regulació dels drets de les persones que decideixen canviar de sexe.

La meitat dels espanyols (52,3%) donen suport a la llei trans, però un de cada tres (33,7%) estan en contra de la norma. El 14% dels entrevistats no es pronuncien. Amb molta claredat, el segment de població on hi ha més partidaris del text és el de la població més jove: set de cada 10 ciutadans de 18 a 29 anys estan d’acord amb la llei i només dos de cada 10 hi estan en contra. Entre els més grans de 60 anys, el ‘sí’ es queda en el 43% i el ‘no’ arriba al 40%.

Per sexes, hi ha una mica més d’oposició entre els homes (49,9% de ‘sí’ davant 36,8% de ‘no’) que entre les dones (54,5% d’homes de ‘sí’ davant 30,7% de ‘no’).

Notícies relacionades

Només entre els electors dels partits de dretes predominen els contraris a la nova norma, tot i que dos de cada 10 votants del PP (22,9%) i d’altres tants de Vox (20,8%) donen el seu aval a la iniciativa. Per contra, dos de cada 10 votants del PSOE (22,2%) no comparteixen la seva aprovació, tot i que el 64,8% la beneeix.

Els resultats per autonomies evidencien també un important suport a la llei trans, amb percentatges que superen el 60% a Catalunya i Galícia, i el 70% al País Basc i les Canàries. A la resta de comunitats, també hi ha més suports que rebutjos, pel percentatge de ‘sí’ es queda entre el 40% i el 50%. Crida l’atenció l’accentuada divisió d’opinions que es produeix a Madrid, amb un 44,7% de ‘sí’ i un 44,5% de ‘no’, i el País Valencià, on es dona un empat a 41,7%.

Fitxa tècnica


-Empresa responsable: Gesop.

-Tècnica d’investigació: entrevistes telefòniques.

-Àmbit d’estudi: Espanya.

Població: majors d’edat amb dret a vot.

Mostra: 1.002 entrevistes.

-Tipus de mostreig: proporcional per comunitats autònomes i dimensió de municipi. Selecció de la persona que cal entrevistar segons quotes encreuades de sexe i edat.

-Marge d’error: +/– 3,10% per a un nivell de confiança del 95% i p=q=0,5.

-Treball de camp: del 27 de febrer a l’1 de març del 2023.