Nou moviment

El PSOE activarà la comissió d’investigació per l’operació Catalunya al Congrés

Els socialistes volen centrar les indagacions en l’anomenada operació Kitchen

El PSOE activarà la comissió d’investigació per l’operació Catalunya al Congrés
4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El PSOE contraataca el PP. En ple escàndol pel cas Mediador, els socialistes han anunciat aquest dimarts que activaran la comissió d’investigació aprovada al Congrés dels Diputats per indagar sobre l’operació Catalunya, tot i que el portaveu del PSOE, Patxi López, l’ha relacionat amb l’anomenada operació Kitchen i les últimes informacions publicades sobre els contactes del Ministeri de l’Interior, durant el mandat de Mariano Rajoy, amb les forces de seguretat de l’Estat per entorpir la investigació de la caixa b del PP.

«En vista de les informacions que hem anat coneixent aquests dies i que impliquen directament la cúpula de l’anterior Ministeri de l’Interior del Govern de Mariano Rajoy, com qui va utilitzar de manera absolutament il·lícita els aparells de l’Estat, no ens podem mantenir ni callats ni al marge, sinó buscar i conèixer tota la veritat perquè és un assumpte gravíssim», ha sentenciat el dirigent socialista abans de restar importància a la trama de corrupció destapada fa unes setmanes i que liderava el diputat socialista Juan Bernardo Fuentes Curbelo, àlies ‘Tito Berni’.

«En un cas no hi ha cas i en l’altre cas estem coneixent notícies que són molt greus, que afecten el mateix sistema democràtic del nostre país i és un cas d’utilització política dels aparells de l’Estat per tapar la corrupció pròpia», ha explicat López, que ha descartat demanar una comissió per indagar l’assumpte que esquitxa les files socialistes. A més, ha donat per tancada la investigació interna sobre el cas al trobar únicament «cinc diputats» del grup parlamentari de la Cambra baixa que «van anar a sopar en taules separades i respectant el toc de queda» amb ‘Tito Berni’.

Per tercera vegada

En el que volen centrar-se els socialistes és en la corrupció del PP. En concret, l’objecte de la comissió –la que han batejat com a Kitchen 3, a causa que els diputats ja ha analitzat el cas en dues ocasions més– és «investigar les actuacions del Ministeri de l’Interior durant el Govern del PP en relació amb les presumptes irregularitats que vinculen alts càrrecs i comandaments policials, així com la seva relació amb possibles entramats privats o grups de pressió, la possible intromissió en la sobirania d’altres països i les connexions d’aquesta trama amb la denominada operació Catalunya».

La portaveu del Govern central, Isabel Rodríguez, s’ha referit a aquest escàndol després del Consell de Ministres. «Som davant un dels casos més greus de corrupció política. Es tracta d’utilitzar els mitjans de l’Estat, els seus mecanismes de seguretat, per tapar la corrupció que llavors hi havia al Govern central i atacar els adversaris polítics», ha dit Rodríguez des del palau de la Moncloa, informa Juan Ruiz Sierra.

La ministra de Política Territorial s’ha servit d’aquest cas per comparar l’actitud del PSOE amb la del PP. Mentre els socialistes van expulsar Fuentes Curbelo quan van tenir coneixement dels fets que suposadament l’impliquen, els populars mantenen a les seves «files» Jorge Fernández Díaz, exministre d’Interior amb Mariano Rajoy, per a qui la fiscalia demana 15 anys de presó pel seu paper en l’operació Catalunya. El PP, ha conclòs Rodríguez, «continua emparant comportaments que perjudiquen l’estructura de l’Estat i la nostra democràcia».

Ampliar les investigacions

Un any després que la Cambra baixa conclogués que durant el Govern de Rajoy es va fer un ús «partidista, delictiu i il·legal» dels recursos reservats del Ministeri de l’Interior per espiar l’extresorer del partit Luis Bárcenas, es posarà en marxa aquest òrgan. El primer pas es va fer a mitjans de setembre, quan a proposta d’ERCEH Bildu i el grup plural, el ple del Congrés ja va aprovar la creació de la comissió per tal d’indagar en el supòsit entramat policial que involucra Fernández Díaz i Rajoy en la denominada operació Catalunya, en la qual es va enviar membres de la policia a Andorra per obtenir informació de comptes bancaris de polítics catalans al Principat. 

Notícies relacionades

El PSOE va recolzar la iniciativa després d’acordar que s’investiguessin també els nous àudios entre Cospedal i l’excomissari José Manuel Villarejo que indiquen que l’exlíder del PP va mentir durant la seva compareixença en l’anterior Comissió Kitchen. El 2021, la conclusió acordada al Congrés és que «la cúpula directiva del PP va ordenar la utilització partidista, delictiva i il·legal d’efectius, mitjans i recursos del Ministeri de l’Interior, per fer un seguiment i trobar les proves que obressin en poder de l’extresorer Luis Bárcenas i que inculpessin el Partit Popular sobre el finançament irregular».

En un vot particular, la CUP, Unides Podem, ERC i EH Bildu van voler introduir que la «denominada policia patriòtica va portar a terme l’operació Catalunya, destinada a investigar i acusar líders de l’independentisme», i que la mateixa estructura que s’havia utilitzat en l’operació Kitchen es va fer servir per a la «persecució d’adversaris polítics». Aquesta redacció no va tirar endavant per la falta de suports del PSOE.

Temes:

Congrés PSOE