Gir electoral

Sánchez recupera de cara al 8-M la bandera de la igualtat que el PSOE va cedir a Podem

Els morats mostren les seves diferències amb el PSOE i els acusen de continuar negant una negociació per reformar la llei del ‘només sí és sí’

Sánchez recupera de cara al 8-M la bandera de la igualtat que el PSOE va cedir a Podem

Borja Sánchez-Trillo/EFE

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

L’anunci per part de Pedro Sánchez que l’Executiu aprovarà una llei perquè la paritat sigui obligatòria en empreses, governs, llistes electorals, col·legis professionals i jurats suposa la posada en pràctica d’un procés que els socialistes fa mesos que gestaven. El manual d’instruccions de qualsevol coalició indica que els socis s’han de distanciar a mesura que s’acosten les eleccions, però en el moviment del president, expliquen en el seu partit, hi ha tingut encara més a veure el xoc amb Unides Podem per la reforma de la llei del ‘només sí és sí’ a les portes del 8-M.

Dimarts vinent, gairebé a la mateixa hora en què el Congrés debatrà la proposta socialista per augmentar les penes i evitar que més agressors sexuals es vegin beneficiats en les seves condemnes, la portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, donarà compte des de la Moncloa de la futura norma. No és gens clar que la llei per assegurar la paritat pugui aprovar-se abans que acabi la legislatura, dins d’una mica més de set mesos, però la iniciativa, que té alguna cosa d’improvisació, pretén tenir efectes polítics immediats, reconeixen fonts socialistes. 

Elevar-se per sobre de la divisió amb Unides Podem pel ‘només sí és sí’, que el PSOE assumeix ja com a impossible de superar i ara només cerca que la reforma de la norma culmini com més aviat millor. Mostrar el pedigrí feminista del partit just quan el canvi en la controvertida llei, en plena tempesta pel cas Mediador i les festes amb prostitutes d’un diputat socialista ràpidament expulsat, tira endavant amb els vots del PP i Vox, només 24 hores abans del Dia Internacional de la Dona. I finalment, expliquen en la direcció del PSOE, ensenyar de nou als socis d’Unides Podem, que dimarts votaran en contra de l’augment de penes als agressors sexuals, qui mana en la coalició. 

«Visions diferents»

La paritat és una matèria que entra de ple en les competències del Ministeri d’Igualtat, dirigit per Irene Montero, segons el repartiment pactat pels socis per aconseguir la investidura de Sánchez, a principis del 2020. El pas més lògic, segons el guió marcat al llarg d’aquesta agitada legislatura, hauria sigut que la ministra morada hagués participat, i fins i tot protagonitzat, un anunci de tant calat com el que va portar a terme Sánchez dissabte. Però la iniciativa no va ser consensuada amb Podem, que es va mantenir aliè a l’anunci i va reaccionar-hi agafant distància, criticant que només anés dirigida a una elit (la que forma part de les cúpules de partits i empreses) i no al conjunt de les dones.

Fonts de l’equip de Montero asseguren que estaven al corrent de l’anunci que faria el cap de l’Executiu i que se’ls va informar prèviament d’aquest moviment. Bona prova d’això és que pocs minuts abans que Sánchez donés a conèixer la notícia, la secretària general de Podem i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ja feia retrets velats a la norma: «Feminisme no és que Ana Patricia Botín i Marta Ortega dirigeixin una gran empresa, és limitar les hipoteques de tipus variable». Les mateixes fonts recalquen que hi ha «visions diferents» a l’hora d’enfocar la paritat i asseguren que desconeixen qui ha redactat el projecte de llei en el qual no han comptat amb Igualtat.

Sense esperances

Amb aquest gest, Sánchez agafa impuls per al 8-M i les eleccions municipals i autonòmiques del 28 de maig, però també contribueix a enrarir encara més la relació amb els socis morats de cara a la votació dimarts de la reforma del ‘només sí és sí’. L’acord aquí ja es dona per inviable, després de mesos d’infructuoses negociacions. Una ministra socialista assenyala que el que es va intentar al principi va ser anar aquí de la mà i que Igualtat «capitalitzés» la correcció de la norma, però que va arribar un moment en què la falta d’avenços va provocar que el soci majoritari a l’Executiu decidís no esperar més.

Notícies relacionades

A l’ala morada del Govern no comparteixen aquesta visió. Fa setmanes que tots els dirigents de Podem critiquen que el PSOE s’hagi aixecat de la taula de negociacions i no cessen en les crides a buscar un acord que eviti la divisió en la votació de dimarts. No obstant, «cap novetat» és la resposta que donen en l’entorn de Montero sobre si s’han reactivat els contactes amb els socialistes. Les mateixes veus asseguren que «l’acord no és gaire lluny», però que resulta impossible entendre’s partint d’una proposta «calcada» a la que va fer el PP.

«Pots dir moltes vegades que ets un partit molt feminista, però si dimarts votes la reforma de la llei de llibertat sexual amb el PP i amb Vox potser li estàs fent passar bou per bèstia grossa a la gent», ha acusat Belarra aquest diumenge als socialistes, convençuda que la defensa de la norma, tal com està redactada en l’actualitat, els reforçarà davant el seu electorat. No n’està tan segura la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, que des que va esclatar la polèmica ha fet de l’ambigüitat la seva bandera, sense posicionar-se clarament tret de per demanar un acord. Tot i així, va assegurar que en la votació serà disciplinada i es posicionarà juntament amb la resta d’Unides Podem, en el ‘no’, cosa que escenificarà la ruptura. En qualsevol cas, la coalició resistirà malgrat aquest enfrontament. «Compartim moltes coses més de les que ens separen», va dir Sánchez divendres passat.