Vista al TSJC

Les frases més destacades de l’al·legat de 16 minuts de Laura Borràs en el judici

La dirigent de Junts va tornar a argumentar la «persecució política» contra ella per ser independentista

JORDI BORRÀS/ACN

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

16 minuts. És el temps que ha durat el torn d’última paraula de la presidenta de Junts. Laura Borràs, en el judici que aquest dimecres ha quedat vist per a sentència contra ella per presumptament haver beneficiat un amic, l’informàtic Isaías Herrero, quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Aquests són els moments àlgids de la seva intervenció en el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

1. Igual com va fer en la seva declaració, va tornar a al·legar que era víctima d’una «persecució política» per formar part d’un «grup objectivament identificable» com a independentista. «No renunciaré a la meva ideologia ni conviccions i a poder viure en una república catalana», «sigui quina sigui» la sentència. «Arribo aquí amb una condemna que ja he complert» després d’un «judici públic permanent» i «paral·lel».

2. La dirigent independentista va criticar la «persistent insistència» de la fiscalia d’acusar-la d’afavorir l’informàtic i «donar una aparença de delicte on no n’hi ha», l’existència d’«un judici de males intencions» en què es dona «aparença de delicte on no n’hi ha» i ha qüestionat el pacte dels altres dos acusats amb la fiscalia, un acte que ha qualificat d’«èticament reprovable que ha vulnerat el meu dret de defensa». «He optat per mantenir el pacte amb la veritat», va dir. 

3. «Hi ha hagut interessos per presentar-me com una corrupta», va afirmar, per després afegir que se l’ha volgut «perjudicar públicament i políticament». A més, va criticar els diputats del Parlament que van votar a favor del seu cessament com a presidenta que, segons la seva opinió, van actuar de forma «grollera» de jutges abans que el tribunal que ara la jutja.

4. «No he comès cap delicte», va incidir. «Després de tanta injustícia, espero del tribunal una justícia reparadora», va afirmar. «Si vaig voler beneficiar algú, va ser la ILC. Vaig recórrer de cap a cap la nació amb una tasca ingent que la comunitat literària coneix i reconeix», va recalcar.

5. La dirigent de JxCat, que considera que en aquest procediment s’ha vulnerat el seu dret de defensa, va negar haver falsificat documents i es va presentar com una persona «íntegra» víctima de «coaccions» i d’un «judici paral·lel» que li ha causat un mal i un dolor «innecessaris i irreparables» per perjudicar-la». Qualsevol que no estigui «contaminat» pot comprovar que ha sigut víctima d’una «investigació prospectiva» contra la seva integritat, la seva feina i reputació, va lamentar Borràs, que va indicar que els seus principis i la seva honestedat no li permeten cometre delictes.

Notícies relacionades

6. En el llarg discurs va fer referències a Martin Luther King i les escriptores catalanes Mercè Rodoreda i Maria Aurèlia Capmany. Borràs va explicar que aquesta causa judicial està vinculada a les seves dues «passions», la literatura i la cultura catalana. I va advertir que la petició de pena de la fiscalia per a ella és «desmesurada» i que hi ha «molta gent» que pensa que la sentència «ja estava escrita abans del judici».

7. Durant el seu torn d’última paraula, el president del tribunal, Jesús María Barrientos, ha interromput en un parell d’ocasions Borràs al recordar-li que no és un dret il·limitat i que s’havia de cenyir al més rellevant en la seva pròpia defensa.