Eleccions municipals 2023

Ernest Maragall i Jaume Collboni acusen Xavier Trias d’«amagar» les sigles de Junts en ple judici a Laura Borràs

ERC i PSC busquen impedir que la batalla electoral a Barcelona es redueixi a un duel entre els Comuns de Colau i els postconvergents

Ernest Maragall i Jaume Collboni acusen Xavier Trias d’«amagar» les sigles de Junts en ple judici a Laura Borràs

RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

La irrupció de Xavier Trias al tauler electoral barceloní de cara a les municipals ha aconseguit un efecte polaritzador amb l’alcaldessa Ada Colau. L’un es presenta com l’antagonista de l’altre. I és aquest marc, que les eleccions del 28 de maig són cosa de dos, el que temen ERC i el PSC que s’acabi imposant. Tant Ernest Maragall com Jaume Collboni busquen un revulsiu a les seves campanyes per evitar quedar despenjats de la carrera i això explica que es retardi l’anunci de les seves respectives número dos i que aquest dissabte hagin coincidit a l’hora d’explotar les contradiccions que entenen que assumeix Trias presentant-se com a candidat de Junts, així com les crítiques al model de ciutat que representen els Comuns.

Tant el candidat republicà com el socialista han assenyalat el dirigent postconvergent per «amagar» de manera deliberada les sigles de Junts, una acusació que llancen, precisament, quan la presidenta del partit, Laura Borràs, afronta la recta final del judici en el qual se l’acusa de prevaricació i falsedat documental durant la seva etapa al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes. A més d’haver sigut incriminada pels altres dos acusats en el cas, les versions dels testimonis que han comparegut davant el tribunal han anat en la línia de ratificar el fraccionament de contractes i la presentació de pressupostos «comparsa».

És cert que els últims mesos Trias ha esquivat que se l’identifiqui amb el sector de Junts que representa Borràs. Ni es va manifestar en contra de la cimera hispano-francesa del 19 de gener ni va formar part de la comitiva que va recolzar la presidenta del partit durant la primera jornada del judici al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. De fet, també intenta evitar que aquest sector del partit interfereixi en la confecció de la seva candidatura. «Molta gent pensa que puc ser útil perquè Junts tingui una posició més tranquil·la, més centrada i més transversal», ha argumentat precisament Trias en una entrevista a la Cope.

Actualment, Junts té cinc regidors a Barcelona, mentre que les últimes enquestes publicades auguren que, amb Trias, podria arribar a guanyar les municipals. Les explicacions de Trias contrasten amb les que aquest dissabte ha pronunciat el secretari general del partit, Jordi Turull, que ha advertit que en les municipals està «en joc la vitalitat i la fortalesa» del projecte independentista davant aquells que el volen «adormir i liquidar».

Notícies relacionades

Conscients que el desenllaç del judici a Borràs pot marcar un punt d’inflexió en el rival electoral, ERC i el PSC s’arremanguen per remarcar que, per molt que en els actes Trias intenti prescindir de les sigles del seu partit i sobreposar-s’hi, representa un espai que comparteix amb la presidenta que ara està asseguda al banc dels acusats. D’altra banda, també posen al centre de la seva diana el projecte d’Ada Colau, malgrat que els socialistes governen amb ella i que els republicans han sigut una peça clau per sostenir el seu mandat.

Mentre que Maragall ha burxat en el fet que pretén fer de Barcelona una «ciutat de províncies» mentre que Trias projecta una «Benidorm», Collboni ha criticat a l’alcaldessa que hagi convertit Barcelona en una «superilla de dogmatisme, sectarisme i aïllament». Tots dos busquen impedir que Junts i Comuns acabin monopolitzant el vot útil dels seus respectius espais.